Правителството на САЩ ще възобнови продажбата на лизингови договори за нови сондажи за нефт и газ в обществените земи, съобщава New York Times.

Вестникът пише, че Министерството на вътрешните работи ще "продаде на търг лизинги за сондажи върху 145 000 акра обществени земи в девет щата".

"Откривайки нови земи за сондиране, като същевременно изисква от компаниите да плащат повече за сондиране, г-н Байдън изглежда се опитва да премине границата между опитите за намаляване на цените на газа и борбата с изменението на климата." - твърди материалът.

"Гардиън отбелязва, че размерът на таксите за нови договори за наем ще се увеличи от 12,5 % на 18,75 % - това е първото увеличение на таксите за федералното правителство, откакто те са наложени за първи път през 20-те години на ХХ век.

В "Индипендънт" се казва, че съобщението е "предизвикало осъждане и от двете страни на политическия спектър".

Междувременно Ройтерс отбелязва, че съобщението "може да наруши обещанието, което Джо Байдън даде по време на кампанията за президент", тъй като Байдън заяви пред аудитория в Ню Хемпшир през февруари 2020 г., че няма да има "повече сондажи на федерални земи, точка".

CNBC отбелязва, че са освободени 80% по-малко земи, отколкото са били "първоначално оценявани за потенциално отдаване под наем".