Администрацията на Байдън е предприела "ключова стъпка към одобряването на огромен проект за нефтени сондажи в Северния склон на Аляска", съобщава New York Times.

С това си действие администрацията е разгневила активистите за опазване на околната среда, които са заявили, че разрешаването на проекта ще бъде подигравка с обещанието на президента Байдън за прекратяване на новите договори за наем на федерални земи за добив на нефт.

Вестникът продължава: "Проектът на КонокоФилипс, известен като "Уилоу" и разположен в Националния резерват в Аляска, първоначално беше одобрен при администрацията на Тръмп, а по-късно беше подкрепен от администрацията на Байдън, но след това беше блокиран от съдия, който заяви, че екологичният преглед не е взел предвид в достатъчна степен въздействието му върху изменението на климата и дивата природа.

В петък администрацията на Байдън публикува нов екологичен анализ, обяснява документът, който "предвижда пет сондажни площадки, преработвателно предприятие, стотици мили тръбопроводи, близо 40 мили нови пътища с чакъл, седем моста, самолетна писта и мина за чакъл".

Противниците на проекта твърдят, че "само с издаването на анализа администрацията на Байдън е дала знак за своята подкрепа", се казва в документа.

Въпреки това в изявлението си "Министерството на вътрешните работи заяви, че новият анализ включва няколко варианта, включително намаляване на броя на сондажите, както и вариант за "бездействие" - или изобщо без сондажи - и не представлява окончателно решение по проекта "Уилоу".

Файненшъл Таймс също разглежда добива на петрол в САЩ в материал, озаглавен: "Петролните богатства на Мексиканския залив поставят въпроса за климата пред Байдън".