"Лидерите трябва да убеждават другите в необходимостта от мерки за опазване на околната среда, а не да капитулират пред политическия вятър", се казва в редакционна статия на в. "Гардиън", в която се обсъжда "проблемният" пакет от екологични политики на ЕС "Зелена сделка".

Вестникът се позовава на неотдавнашно проучване, което показва, че повечето хора в Германия, Франция и Полша "биха подкрепили амбициозни политики за справяне с извънредната ситуация, свързана с климата", и също така установява "неочаквано широка подкрепа за общоевропейски действия, свързващи екологичните цели с други приоритети като икономическата сигурност".

Въпреки това в доклада се казва, че пред лицето на протестите на земеделските производители европейските правителства "усилено дават сигнали за безредно и паническо отстъпление от екологичните цели".

В редакционната статия се казва, че ЕС се е отказал от предложенията за намаляване наполовина на употребата на пестициди в селското стопанство до 2030 г. и "тихомълком" се е отказал от позоваването на намаляването на емисиите, които не са свързани с CO2, в селското стопанство с 30 % до 2040 г. В същото време законът на ЕС за възстановяване на природата е "на животоподдържащ режим", се казва в текста.

В заключение: "Преди пет години председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен описа плановете за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г, като добави, че "зелената сделка е нашата нова стратегия за растеж - това е стратегия за растеж, която връща повече, отколкото отнема". При подходящи нива на инвестиции и гаранции за подкрепа на тези, които са на предната линия на прехода, мнозинството от европейците все още са готови да се присъединят към пътуването. Но пред лицето на политическите препятствия лидерите трябва да престанат да отстъпват и да започнат да се аргументират."

На друго място Хелън Томпсън, професор по политическа икономия в Университета в Кеймбридж, пише във Financial Times, че "енергийната зависимост се оказва не толкова ефективно оръжие, колкото Путин смяташе". Тя отбелязва, че до 2023 г. не са наложени санкции върху износа на руски газ, и добавя: "Окуражен, Владимир Путин нареди на държавния монополист "Газпром" да намали доставките от юни 2022 г., принуждавайки ЕС да предприеме спешен план за намаляване на потреблението на газ с 15% до март миналата година". Въпреки това тя казва, че една година по-късно ЕС е приключил зимния си сезон с рекордно количество съхранен газ. "Устойчивостта на Европа беше геополитическа катастрофа, тъй като, за разлика от петрола, Газпром не може да замени европейските клиенти с азиатски", казва Томпсън.

Тя заключава: "Европа все още е изложена на руските амбиции. Администрацията на Байдън спря издаването на лицензи за нови проекти за износ на втечнен природен газ... Но конфликтите около американския втечнен природен газ отразяват факта, че способността на американските енергийни компании да изнасят винаги е обект на оспорвана вътрешна политика. Докато за Путин разширяването на пазарите на нефт и газ е недвусмислена държавна цел, за Вашингтон тя не е такава. В произтичащата от това несигурност ЕС намери само облекчение, а не лек за геополитическата уязвимост, формирана от зависимостта му от чуждестранен газ."

Отделно от това, в рубриката "Лекс" на Financial Times се отбелязва, че в САЩ топлото време и "нарастващият добив от газовите кладенци" са напълнили газовите хранилища значително над дългосрочната средна стойност.

Тя продължава: "В исторически план много високите нива на съхранение са представлявали обратен сигнал за покупка. Рязкото увеличаване на предлагането на газ в САЩ беше последвано от възстановяване на цените през 2012 г., 2016 г. и 2020 г. Това може да е още един от тези моменти." В статията се казва, че цените на природния газ наскоро леко са се възстановили от рекордно ниските си нива, като се добавя, че "акциите на регистрираните в САЩ компании за проучване и добив на природен газ са се представили изненадващо добре от началото на годината досега". Заключението е следното: "Пазарът на акции може би изпраща сигнал, че най-лошото за природния газ е отминало."

На друго място, преди вчерашното слънчево затъмнение, колумнистът на Ройтерс Робърт Сайрън пише за това как то ще се отрази на производството на слънчева енергия в Тексас. Той отбелязва, че от последното слънчево затъмнение през 2017 г. насам мощностите за слънчева енергия в САЩ са се увеличили повече от три пъти.

Сайрън казва, че според [оператора на мрежата в Тексас] ERCOT е малко вероятно затъмнението да предизвика някакви проблеми. И все пак слънчевите затъмнения са крайно предсказуемо събитие. По-голямото изпитание идва, когато се случи нещо непредвидено. Въпреки това бъдещето на слънчевата енергия изглежда светло.

Значителна част сега, а в бъдеще и много по-голяма, ще може да се съхранява в батерии, което ще направи енергията достъпна часове след като слънцето спре да грее... Батериите все още не са икономични за по-дълги периоди - дни на облачно време, да речем. И засега производството на енергия от изкопаеми горива осигурява буфер.

Но новите форми на съхранение за дълъг период от време - от батерии с различни химикали до геотермална енергия - могат да предложат бъдещи възможности. Тексас е гореща зона за проучване на тези технологии. Дори чистата, възобновяема енергия може да бъде по-голяма в Тексас.