"Най-големите икономики в света продължават да финансират с милиарди долари експанзията на изкопаеми горива в бедните страни, въпреки ангажиментите си по отношение на климата", съобщава Guardian, позовавайки се на нов анализ на Oil Change International и Friends of the Earth US.

Анализът установява, че за периода 2020-22 г. страните от Г-20 и "многостранните банки за развитие, които те финансират", са вложили 112 млрд. паунда в развитието на изкопаеми горива в чужбина, пише вестникът.

Той допълва, че Канада, Япония и Южна Корея са най-големите спонсори.

Вестникът продължава: "[Страните от Г-7] се ангажираха през 2022 г. да спрат финансирането на изкопаеми горива в чужбина. Но докато финансирането на въглища бързо намаля, финансирането на проекти за нефт и газ продължи с високи темпове...

Световната банка предоставяше около 1,2 млрд. долара годишно за изкопаеми горива през тригодишния период, от които около две трети бяха насочени към газови проекти... За същия тригодишен период икономиките от Г-20 са вложили около 104 млрд. долара в развитието на чиста енергия в чужбина, според доклада."

На друго място в. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че на COP26 през 2021 г. стотици банки, застрахователи и мениджъри на активи са обещали да вложат 130 млн. долара за намаляване на въглеродните емисии и за финансиране на енергийния преход чрез Финансовия алианс за Net Zero в Глазгоу.

Вестникът съобщава за нов анализ, който показва, че от 2018 г. насам банките са намалили с 20 % кредитирането на сектори, към които са се насочили в своите климатични цели. Въпреки това, добавя той: "Това изглежда като напредък, но изследователите твърдят, че той не е достатъчен, защото спадът е същият и при банките, които не са поели същия ангажимент."

Ройтерс отразява нов доклад, в който се констатира, че "целите за намаляване на въглеродните емисии на група от най-големите котирани на борсата компании са твърде слаби в колективен план".

Информационният бюлетин продължава: "Проучване на 51 компании, проведено от Института с нестопанска цел NewClimate и Carbon Market Watch, установи, че те са поели ангажимент да намалят емисиите си средно с 30 % до 2030 г., при необходими 43 % за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C до 2050 г."