Безпрецедентни температури са достигнати в Югоизточна Азия, включително в някои части на Виетнам, Тайланд и Мианмар, съобщава Guardian.

Изданието посочва продължителните периоди на сухо време в Индонезия, които повишават цените на ориза, и опасенията, че коралите в Тайланд са застрашени поради високите температури на водата.

Вестникът пише, че Световната метеорологична организация (СМО) приписва горещото време на предизвиканото от човека изменение на климата, както и на явлението Ел Ниньо, което води до по-топли и сухи условия в региона". В статията се отбелязва, че правителствата "се опитват да реагират, а местните власти във Филипините са затворили почти 4000 училища, тъй като в някои райони топлинният индекс надхвърля 42С.

В статията това се определя като опасно ниво на горещина.

Филипинският вестник "Манила Таймс" публикува предупреждение от здравен служител за риска от свързани с горещината заболявания като топлинни спазми, изтощение и топлинен удар.

Филипинският вестник Daily Inquirer води блог на живо, за да документира мерките, които се предприемат за "защита на учителите и учениците от екстремните горещини".

Междувременно Philippine Star съобщава, че Върховният съд на страната е обявил, че съдиите и другият съдебен персонал могат да приемат "гъвкав режим на работа" поради "опасните топлинни показатели" в страната.

В статията се изброяват и други професии, на които е наредено да вземат предпазни мерки по време на горещините, включително служители на пътна полиция и улични метачи.