Рекордните горещини вероятно ще станат обичайни заради

климатичните промени, предаде Ройтерс, като цитира проучване на швейцарски учени.

В следващите три десетилетия рекордни топли вълни може да се проявяват между два и седем пъти по-често в света в сравнение с последните 30 години.

След 2050 г., ако продължава отделянето на парникови газове със сегашните темпове, подобни жеги могат да се случват от три до 21 пъти по-често, сочат данните от швейцарското проучване.

В бъдеще температурите ще бъдат още по-високи, въпреки поставени рекорди тази година. Това е мнението на съавторът на изследването Ерих Фишер, климатолог от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

Учените са използвали климатични модели, за да изчислят вероятността от рекордни горещини, които продължават поне седем дни и превишават поставени вече рекорди.

Общностите, които се подготвят за измененията на климата, трябва да се подготвят и за такива крайности, предупреждава Фишер.

Миналия месец стотици хора починаха в Канада, когато температурите достигнаха 49,6 градуса по Целзий - с 4,6 градуса повече от предишния рекорд, поставен през 1937 г.

"Не трябва вече да се изненадваме, ако ставаме свидетели на рекорди, с толкова големи граници", казва Фишер.

Дори и отделяните емисии парникови газове драстично да бъдат намалени, вероятността от горещи вълни ще остане висока, но възможността за постигането на рекордно високи температури с течение на времето ще намалее, е заключението на учените от Цюрих.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Нейчър клаймат чейндж".