Горещ купол, катастрофални наводнения, невиждани пожари - първият месец на лятото в северното полукълбо на планетата ни беше белязан поредица от природни бедствия, чиито мащаби и честота биха могли да се влошат от климатичните промени, според много климатолози, обобщава Франс прес.

В края на юни Западна Канада се озова под горещ купол, предизвикан от силни въздушни налягания, задържащи горещия въздух. Страната подобри няколко пъти своя абсолютен температурен рекорд. На 30 юли той беше фиксиран на 49,6 градуса по Целзий в село Литън. От горещината бяха засегнати и съседните американски щати Вашингтон и Орегон. Смята се, че жертвите на горещините са стотици, но точна цифра все още няма.

Тази гореща вълна би била почти невъзможна без глобалното затопляне, предизвикано от хората, според учените от инициативата Уърлд уедър атрибюшън (World Weather Attribution). Тя обединява експерти от различни изследователски институти по света. Според тях климатичните промени са увеличили най-малко с 150 пъти възможността да се случи подобно "горещо събитие".

Подхранван от обезпокояваща суша, сезонът на пожарите вече започна в западната част на северния американски континент. Хиляди пожарникари се борят вече с 80 големи пожара в западните американски щати. Най-впечатляващият от тях е в Орегон, като за две седмици той изгори гори и храсти на площ с размерите на Лос Анджелис. Така наречения пожар Ботълег е толкова голям и бълва такава енергия, че започва да създава свой собствен климат, казва Макръс Кауфман от службата за управление на горите в Орегон. В съседния щат Калифорния няколко села бяха евакуирани заради напредването на пожара Дикси, за който се предполага, че може да е бил предизвикан от падане на дърво върху електропреносни линии на големия доставчик Пасифик газ енд илектрик.

От другата страна на Тихия и Атлантическия океан, в Китай и Европа пък рекордни наводнения отнеха човешки животи. На 14 и 15 юли стихията отне живота на над 200 души в Германия и Белгия. Десетки хора са изчезнали. Реките излязоха рязко от коритата си след пороите. Десетки населени места се оказаха под водата. Бързото покачване на водното ниво и прииждането на водата породиха големи щети и в Люксембург, Нидерландия и Швейцария. Всичко това се случи, след като за два дни се изваляха количества дъжд, които валят обикновено за два месеца, според Световната метеорологична организация.

В Китай провинция Хънан и по-специално нейната столица Чжънчжоу станаха жертва на рекордни наводнения, причинени от рекордни дъждове във вторник вечерта. Към днешна дата близо 60 са жертвите. Властите все още се борят с последиците от стихията, която погълна част от метрото в провинциалната столица и отнесе стотици автомобили. Пътищата все още се разчистват от отломките от наводненията. Евакуирани са 495 000 души. Положението в засегнатите зони се утежнява и с приближаването към Източен Китай на тайфуна Ин-фа. Очаква се той да донесе нови проливни дъждове, които да засегнат и вече засегнатите от рекордните валежи и наводнения райони на Хънан.

Според Кай Шрьодер, хидролог от Университета в Потсдам, подобни екстремни феномени стават все по-чести и вероятни заради глобалното затопляне.