Учени от цял свят обсъждат в онлайн дискусия климатичните промени, които са вероятна причина за аномалиите на времето, както и възможностите за намаляване на последствията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Експертите от доста време прогнозират рекордно високите температури, които в последните седмици бяха регистрирани в Канада, Финландия и Ирландия, както и поройните дъждове, нанесли тежки щети в Германия и централните райони на Китай.

Много от учените обаче признават, че са изненадани от бързината, с която се случват тези явления - глобалната температура се е повишила с 1,2 градуса по Целзий спрямо средната температура в прединдустриалната епоха.

Климатологът Майкъл Ман от университета на Пенсилвания казва, че учените са изненадани, че въздействието на климатичните промени е много по-голямо от очакваното.

Според него прогнозите модели на изменението на климата може да са подценили "потенциала на драматично увеличаване на съществуващите екстремни явления".

Световни учените съвместно с Междуправителствения комитет по изменение на климата към ООН в следващите две седмици ще актуализират прогнозите за очакваното глобално затопляне и неговите въздействия.

Според тях е много важно на местно ниво да се вземат мерки, за да се предотвратят тежки последствия с много жертви и големи материални щети.