2018 г. беше най-екстремната година по брой необичайни метеорологични събития в Европа.

-Рекордни температури и валежи, регистрирани на континента

-Ние сме "последното поколение, което би могло с действия да повлияе на климатичните промени", предупреждава глобалната организация

-Учените призовават глобалната температура да не се покачва с повече от 1.5С над прединдустриалните нива

Европа е един континент, който стана свидетел на необичайно време през 2018 г. След няколко месеца на изключително студено време, последва жега и суша през пролетта и лятото, а температурите бяха доста над средните в по-голямата част от северните и западните райони.

2018 г., беше година на крайности на времето.

Между май и юли Скандинавия имаше най-сухия си и най-топъл период.

 

-Най-високите температури, някога регистрирани в Полярния кръг. Във Финландия, Хелзинки-Вантаа, фигурира имаше 25 последователни дни с мексимална температура над 25ºC.

Беше изключително топло и в Обединеното кралство и Ирландия, а горски пожари преминаха през Швеция, изгаряйки 25 000 хектара земя.

Гърция изживя най-смъртоносния си пожарен сезон за последното десетилетие, а през септември посрещна и рядкото явление "Медикейн" - средиземноморски "ураган".

Будапеща видя своята емблематична река Дунав с рекордно ниски нива.

Снимка: Euronews

През февруари Южна Франция беше покрита от 30 сантиметров сняг, необичайно много за тези места, а Естония преживя втория си по сила студен период в историята на измерванията.

Същевременно на Балканите имахме много мека зима, първата по наднормени температури от 2007 насам, а най-студеният зимен ден беше на...1 Март.

В края на септември невиждани порои причиниха разрушения и смъртта на 8 човека в Испания, Малага, Алмерия и Мурсия.

Снимка: Euronews

На видеото можете да видите и летните температури у нас през април и последвалата влажна първа половина на лятото.

Как отличава 2018 от предишните години?

И преди е имало много извънредни метеорологични събития: но времето и климатът са две различни неща. Това недвусмислен знак ли е, че климатът се е променил?

Има ли начин да се върнем назад или трябва да свикнем да живеем със студени зими, топлинни вълни и наводнения, в зависимост от това къде живеем? Това ли е най-лошата година досега?

"Това беше като будилник, звънец за събуждане", казва професор Соня Сеневиратне от Института за атмосферни и климатични науки към ETH Цюрих, която в своята работа анализира крайностите в климата.

"В други години имаше екстремни събития, но може би това, което беше различно тази година, е, че наистина засегна повече Европа и Съединените щати", каза тя.

Д-р Фридерик Ото, действащ директор на Института за промяна на околната среда в Оксфордския университет във Великобритания, изследва екстремните метеорологични явления като суша, топлинни вълни и силни валежи.

"Мисля, че в Европа тази година най-сетне стана ясно че изменението на климата всъщност е нещо, което се случва сега и тук в нашия двор", казва той.

"Видяхме, че това не е нещо, което е проблем в бъдеще или на други региони, само за хората в развиващите се страни, но и за нас."

Миналата година беше четвъртата най-топла година, след  с 2015, 2016 и 2017 г., според Световната метеорологична организация.

"Това (2018 г.) беше поредната година, в която влиянието на изменението на климата върху времето беше наистина очевидно", казва Ото.

Тогава е климатът от 2018 г. е "новият нормален" - екстремните явления, с които трябва да свикваме?

Беше ли годината необичайна и колко, в сравнение с последните години? Не и за Ото, който също работи с Междуправителствената група по изменение на климата.

"Не е необичайно, като се има предвид, че живеем в свят, където климатичните промени съществуват и вече имат отражение", смята той.

"Ние открихме в нашето изследване на топлинните вълни в Европа, които са както  в Дъблин, Дания и Осло, така и в други региони по време на различни периоди от годината. Това не беше толкова рядко събитие, и средно може да се случи на всеки седем години. Но в далечния север, в области като Финландия, това е много рядко. Много високата температура беше изключителна дори в света на климатичните промени.", завършва той.

Очаквайте втората част на материала за екстремните климатични явления през миналата година и реалистична ли е поставената цел за ограничаване на затоплянето с 1.5 или  дори 2 градуса.