САЩ са изправени пред смъртоносни наводнения в североизточната част на страната и по-дълги горещини в южната и западната и част.

"Седмицата на опасно време" продължава в САЩ, като внезапни наводнения засягат части от Върмонт, а горещи вълни ще обхванат голяма част от южните и западните части на САЩ, съобщава "Гардиън". "Тази седмица следва рекордните световни температури в началото на юли, които се очаква да бъдат най-горещият месец в САЩ, регистриран някога, ускорен от модела Ел Ниньо, тъй като климатичната криза продължава да се разраства", се казва в материала.

Вестник "Дейли телеграф" съобщава, че през тази седмица горещата вълна е довела до температури, надвишаващи 100F (38C), и предупреждения за прекомерни горещини в Аризона, Невада, Ню Мексико и Южна Калифорния, "а обичайната мусонна активност, която може да помогне за компенсиране на високите температури, липсва".

Axios твърди, че екстремните горещини са накарали Националната метеорологична служба да издаде предупреждения за горещини за повече от 86 милиона души.

Вестник "Ню Йорк Таймс" публикува статия, в която се разглеждат различните екстремни метеорологични явления, които се случват в цялата страна, озаглавена: "Климатичните бедствия всеки ден? Добре дошли в "новото нормално"."

Продължителните дъждове и наводненията във Върмонт са "исторически и катастрофални", заяви губернаторът Фил Скот, според Wall Street Journal. Той допълни, че в някои райони наводненията все още се покачват, надминавайки нивата, наблюдавани по време на урагана "Айрин" през 2011 г.

BBC News отбелязва, че в понеделник президентът Джо Байдън е обявил извънредно положение в щата. Той допълва, че в някои части на североизточната част на САЩ, включително в щата Ню Йорк, "през последните дни са регистрирани едни от най-тежките наводнения от повече от десетилетие".

Според NBC News милиони хора в Нова Англия са под наблюдение за наводнения, а във Върмонт до вторник вечерта са били извършени повече от 100 спасителни операции. CBS News съобщава, че във вторник вечерта язовир "Райтсвил", за който властите са се опасявали, че ще прелее, "започва да се отдръпва". Кореспондентът на New York Times по въпросите на климата Дейвид Гелес предава информация за наводненията от дома си в долината Хъдсън, северно от Ню Йорк.

На фона на всичко това Hill съобщава, че Белият дом е обявил, че ще инвестира 5 млн. долара за "управление и подобряване на устойчивостта към екстремни горещини" в САЩ това лято. Това ще стане чрез Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), пише изданието, която ще създаде два виртуални изследователски центъра, финансирани чрез Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

В същото време Inside Climate News твърди, че републиканците "започват завръщането си в Конгреса тази седмица с множество законопроекти и поправки, които ще блокират ключови фондове за финансиране, създадени по силата на IRA". В новините за IRA агенция Bloomberg съобщава, че след като законът е "натоварил" Службата за кредитни програми на САЩ, министерството се опитва да използва своя фонд от 400 млрд. долара за подпомагане на проекти за обществен транспорт в цялата страна.

Файненшъл Таймс публикува дълъг материал за "пренаписването" от страна на Байдън на "правилата на икономическата политика", като дава за пример големите субсидии, отпускани от IRA.