Германският канцлер Олаф Шолц е заявил, че дълбоката геотермална енергия има значителен потенциал за производство на топлинна енергия в Германия, което съответства на целта на страната да замени изкопаемите горива в отоплителната си система, съобщава Ройтерс.

Table.Media допълва, че Шолц и министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер са посетили заедно проект за геотермална енергия вчера, само няколко седмици преди изборите в провинция Бавария.

Изданието отбелязва, че федералното правителство има за цел да използва "възможно най-много геотермална енергия до 2030 г.", за да вкара в мрежата "10 пъти повече енергия, отколкото днес", докато Зьодер иска да покрие "значителна част от енергийните нужди на Бавария от геотермални източници" до 2050 г. ZDF обяснява, че геотермалната енергия представлява само 4% от възобновяемата енергия в Германия.

Въпреки това изданието цитира Инга Моек от Института за приложна геофизика "Лайбниц", според която "геотермалната енергия в Германия би могла да покрие една четвърт или дори една трета от енергийното търсене".

Междувременно Handelsblatt съобщава, че конфликтът около субсидираната от държавата цена на електроенергията за промишлеността в Германия се изостря, тъй като Свободната демократическа партия (СвДП) и финансовият министър Кристиан Линднер продължават да се противопоставят. Въпреки това, под ръководството на министъра на икономиката Роберт Хабек, германските Зелени се застъпват за държавно подкрепено намаляване на високите разходи за електроенергия, за да се подпомогнат енергоемките индустрии по време на зеления преход, отбелязва изданието.

Социалдемократическата партия (СДП) представи икономически план от шест точки, включващ "трансформационна цена на електроенергията" от пет цента на киловатчас за енергоемките индустрии, валидна за пет години, както съобщава Handelsblatt.

И накрая, според Die Welt, Германия ще построи най-голямата вятърна турбина в света. Висока 365 метра, турбината ще генерира повече електроенергия и ще отговори на критиките, свързани с визуалното въздействие върху ландшафта - проблем, който възникна на фона на изграждането на около 30 000 вятърни турбини в страната, пише изданието.