Председателят на следващата среща на върха на ООН за климата - COP28, призова за утрояване на производството на енергия от възобновяеми източници до 2030 г., като същевременно заяви, че има нужда от петрол и газ от "най-малко въглеродно интензивните производители", съобщава Financial Times.

Султан ал-Джабер, главен изпълнителен директор на държавната Национална петролна компания на Абу Даби, беше противоречиво назначен за председател от страната домакин Обединените арабски емирства по-рано този месец, пише FT.

Politico съобщава, че в речта си в събота - първото му обръщение, откакто е назначен за председател на COP28 - ал-Джабер е заявил, че светът е "далеч от пътя" за постигане на целите в областта на климата.

По време на събитие на Атлантическия съвет в Абу Даби той заяви: "Светът наваксва с изоставането си по отношение на ключовата парижка цел за задържане на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий... Твърдата реалност е, че за да се постигне тази цел, глобалните емисии трябва да намалеят с 43 % до 2030 г."

Ройтерс допълва, че Ал-Джабер е обещал COP28 да стане "практична" и да привлече развитите и развиващите се страни, за да "не остави никого назад".

Ню Йорк Таймс също съобщава за назначението на ал-Джабер, като казва: "Решението на ОАЕ да избере ръководителя на националната си петролна компания, една от най-големите в света, да наблюдава преговорите на ООН за климата в Дубай тази година предизвика гнева на екологични групи от цял свят.

Но макар назначаването на ал-Джабер за ръководител на COP28 да изглежда като противоречие, този ход отразява сложния баланс, който ОАЕ се опитват да постигнат, докато износителят на петрол се подготвя за бъдещето на възобновяемите енергийни източници."

В статията се добавя, че американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери "приветства" назначаването на ал-Джабер, "[цитирайки] неговия опит като дипломат и бизнес лидер".