Германският канцлер Олаф Шолц категорично отхвърли всякакви призиви за изграждане на нови атомни електроцентрали с аргумента, че "всеки, който иска това, преценява погрешно времето за изграждане от 15 години, разходите от 15-20 млрд. евро и цените на електроенергията, които са двойно или тройно по-високи от тези, които трябва да плащаме за възобновяемите енергийни източници", съобщава Die Zeit.

Шолц обаче се сблъсква с опозиция по този въпрос от конкурентните партии ХДС и AfD, както и от коалиционния партньор FDP, които призовават за разширено използване на ядрената енергия, отбелязва изданието.

Golem съобщава, че премиерът на Бавария Маркус Зьодер също е обявил, че иска да построи нов реактор за "изследвания на ядрения синтез". Освен това партията на Шолц, SPD, засилва натиска върху него да въведе по-ниски цени на промишлената електроенергия в Германия, съобщава Stern.

Но канцлерът неотдавна отхвърли финансирано от държавата намаление на цените, както и финансовият министър Кристиан Линднер с аргумента, че то съществено нарушава конкуренцията. Manager Magazin твърди, че алианс от синдикати и индустриални асоциации предупреждава, че енергоемките компании ще напуснат страната, ако не се въведат субсидии за електроенергия.

Междувременно Tagesspiegel съобщава, че почвите в Германия стават все по-сухи въпреки общото увеличение на годишните валежи в сравнение с 1881 г., което "климатоскептиците използват, за да омаловажат опасенията от засушаване". Вестникът обяснява, че това увеличение е предимно през зимата, докато летните валежи са намалели с около 5 % от 1881 г. насам.

Изданието съобщава също така, че влажността на почвата е намаляла значително от 1961 г. насам, като неотдавнашните дъждове са помогнали на повърхността на почвата, но не и на по-дълбоките слоеве в много региони.

Отделно от това Table.Media публикува интервю с германския външен министър Аналена Бербок, която "цели да убеди" нововъзникващите и развиващите се страни, че съгласуването на техните климатични интереси с ЕС е по-изгодно, отколкото с Китай.

Бербок е цитирана да казва: "С климатичната криза можем да се справим само заедно като свят или изобщо да не се справяме". За да се случи това, казва тя, изпълнението на обещанието за набиране на 100 млрд. долара годишно за финансиране на борбата с изменението на климата е "в наш собствен интерес".

Накрая, корицата на Der Spiegel тази седмица е подробен материал за протестиращите срещу климата от "последното поколение", които през последните месеци привличат вниманието на медиите в Германия