Германският канцлер Олаф Шолц е разпоредил изготвянето на правна рамка за удължаване на експлоатацията на трите действащи в страната атомни електроцентрали - до 15 април 2023 г. Това се посочва в документ, разпространен в понеделник от пресслужбата на германския кабинет.

"Създава се правно основание за удължаване на експлоатацията на АЕЦ "Исар-2", АЕЦ "Некарвестхайм-2" и АЕЦ "Емсланд" до 15.04.2023 г.", се казва в изявлението.

"Искам в рамките на разпределението на отговорностите да представите на правителството в близко бъдеще съответните разпоредби, които да бъдат гласувани от законодателите", се казва в заповедта.

По-рано Роберт Хабек, ръководител на Министерството на икономиката и вицеканцлер на Федерална република Германия, възнамеряваше да удължи експлоатацията само на две атомни електроцентрали.

Документът, подписан от Шолц, е изпратен на тримата министри - Хабек, министъра на финансите Кристиан Линднер и министъра на околната среда и ядрената безопасност Щефи Лемке.

В момента в Германия работят три атомни електроцентрали, които по план трябваше да бъдат затворени до 1 януари 2023 г.

В условията на очаквана енергийна криза редица партии призоваха за удължаване на срока на работа, за да се избегнат затруднения през отоплителния период.

Хабек бе решил да затвори едната централа и се съгласи да остави другите две свързани към мрежата до април. Вицеканцлерът е представител на Зелената партия, която от десетилетия се противопоставя на ядрената енергия.

Решението за постепенно спиране на атомните електроцентрали беше взето през 2011 г. по времето на тогавашния канцлер Ангела Меркел.