Широкият 700 метра басейн с бълбукаща вода в Балтийско море, причинен от спукването на газопровода "Северен поток", говори за климатична катастрофа, съобщава Блумбърг.

Това е най-видимият от трите големи теча на газ, произлизащи от тръбопроводите, свързващи Русия с Германия. Учените се опитват да установят колко точно метан, един от най-мощните парникови газове, е изтекъл в атмосферата. Опасенията са, че това може да е едно от най-тежките изпускания в историята.

Причината за трите почти едновременни спуквания на тръбопровода не е потвърдена, но германски и американски официални лица заявиха, че инцидентът прилича на саботаж. 

Макар че газопроводите "Северен поток 1" бяха спрени - а "Северен поток 2" дори не беше пуснат, всички те съдържаха природен газ под налягане, по-голямата част от който е метан.

"Като се има предвид, че в продължение на двадесет години един тон метан оказва въздействие върху климата повече от 80 пъти по-голямо от това на CO2, потенциалът за масивни и силно вредни емисии е много тревожен", казва Дейвид Маккейб, старши учен в Clean Air Task Force, организация с нестопанска цел, занимаваща се с климата. "Съществуват редица несигурности, но ако тези тръбопроводи се провалят, въздействието върху климата ще бъде катастрофално и дори може да бъде безпрецедентно."

Оценката на точното количество метан, което е излязло в атмосферата, е изключително трудна задача.

Много от т.нар. свръхизлъчвания - големи непрекъснати изхвърляния на метан - са заснети чрез сателитни снимки над наземни тръбопроводи или обекти за производство на изкопаеми горива. Но улавянето на точни данни над вода е много по-трудно, като се има предвид светлината, която се отразява от повърхността.

Съществуват и редица други ключови несигурности - какво количество газ е имало в тръбопроводите по това време, при каква температура и налягане е бил задържан и колко голям е бил размерът на разкъсването на тръбите. Дори когато газът е излязъл, част от него вероятно се е разсеяла във водата, но това също зависи от плътността на микробния живот, както и от дълбочината. За да се получат точни показания, самолетът вероятно ще трябва да направи измервания от въздуха.

Въпреки това учените в социалните медии бързо направиха някои изчисления за това колко метан може да е изтекъл. Андрю Бакстър, директор на енергийната стратегия във Фонда за защита на околната среда, изчисли, че са изтекли около 115 000 метрични тона метан, което се равнява на около 9,6 милиона метрични тона въглероден диоксид.

Реално това е същото въздействие върху климата, каквото оказват емисиите от 2 милиона бензинови автомобила за една година или от две и половина електроцентрали на въглища.

Отделът на "Грийнпийс" в Европейския съюз определя тази цифра още по-висока - потенциално до 30 милиона метрични тона еквивалент на CO2.

Ако тези оценки са близки до точните, това ще бъде едно от най-големите изтичания на метан в историята. Най-голямото известно изпускане в САЩ е станало през 2015 г. в хранилището за газ в Алисо Каньон, Лос Анджелис, където за няколко месеца са били изпуснати около 97 100 метрични тона метан.

За сравнение, изтичането на газ от "Северен поток" може да е станало в рамките на няколко часа.