Фуражна добавка, която намалява емисиите на мощния парников газ метан от едър рогат добитък, може да бъде първата по рода си, която ще излезе на пазара в Европа, след като в петък получи положителна оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), предаде Ройтерс.

EFSA установи, че 3-нитрооксипропанолът наричан оюе Бовер, произведен от холандската компания за специални химикали DSM (DSMN.AS), намалява емисиите при млечните говеда и е безопасен за кравите и за потребителите, които пият млякото им.

Агенцията на ЕС предоставя научни становища относно безопасността и ефикасността, по които Европейската комисия взема решение заедно с правителствата на ЕС.

Производителят смята, че емисиите са намалени с между 20% и 35%, без да се отразява на производството и описва Бовер, като резултат от десетилетие на научни изследвания и изрази надежда, че Комисията ще го одобри скоро.

DSM все още не е пуснал на пазара добавката, въпреки че получи одобрение от регулаторните органи в Бразилия и Чили през септември. Оттогава подписа и споразумение за развитие с бразилската JBS (JBSS3.SA), най-голямата в света компания за преработка на месо.

Добавката действа чрез потискане на ензимите, които помагат за разграждането на тревата и други влакнести растения при което се произвежда метан, който кравите отделят, като се оригват. DSM казва, че въздействието на продукта му върху три крави е било еквивалентно на извеждането на семеен автомобил от пътя (спирането му от движение).

Селското стопанство е най-големият източник на емисии на метан, причинени от човешката дейност, с 40%, според Програмата на ООН за околната среда, а лъвският дял от тези емисии принадлежат на говедовъдството.

Метанът има 25 пъти по-голям потенциал за улавяне на топлина от въглеродния диоксид, но остава в атмосферата за по-кратко време (няколко години), което означава, че намаляването на емисиите на метан може да има по-бързо въздействие върху климата.

Повече от 100 държави се договориха на срещата на върха по изменението на климата в Глазгоу по-рано този месец да намалят емисиите на метан с 30% до 2030 г.