Въпреки, че в момента почти никъде в низините в страната няма снежна покривка, изтичащият последен месец на годината е по-студен от обичайното средно с осем десети от градуса.

В епохата на затопляне на климата, у нас поднормени месеци се случват много рядко. Последният такъв беше преди точно 2 години и това беше доста студеният януари на 2017 година, който беше по-студен от обичайното с над 3 градуса средно за страната и "повлече надолу" цялата тогавашна зима.

Да напомним. Студен или "поднормен" в климатологията наричаме месец, чиято средна температура е по-ниска от нормалната с повече от един градус.

"Топъл" или наднормен е съответният месец, със средна температура, по-висока от обичайното с над един градус.

Дори много студеното начало  на тазгодишния месец Март, например, не можа да го вкара сред студените месеци и  в крайна сметка той дори успя да влезе в почти чиста норма.

Времето през приключващия декември по-често беше с малко, но по-ниски от обичайните температури. Липсата на характерните за последните десетилетия резки неколкодневни затопляния му попречиха да излезе над норма в температуно отношение и към момента той е "на косъм" да излезе по-студен от обичайното с над един градус.

Но дори това да не се случи средно за страната, в над половината и територия той си е поднормен. С градус и повече, към момента е по-студен той в Силистра, разград, Бургас, Сандански, Кърджали. 

Близка до минус единица е и аномалията във Варна и София и само в Пловдив и Видин тя доближава нула градуса, т.е там температурите са били най-близки до нормалните за съответните места.

В оставащите 3 дни големи аномалии не очакваме, т.е температурите ще бъдат отначало  малко  над, а после около и малко под нормалните, така че съществена промяна на аномалията средно за страната няма да има и декември в крайна сметка ще остане по-студен от обичайното за над 50 на сто от територията на страната. С колко точно и къде - ще разберем в началото на януари, когато излязат картите на метеоцентралите, но към момента нещата изглеждат така.

Какво да очакваме в температурно отношение от първия месец на новата година? Според последните прогнози на дългосрочните модели на метеоцентралите, януари би трябвало да бъде по-топъл от обичайното. Същевременно, става все по-сигурно едно доста сериозно застудяване в дните преди Йордановден, тъй че засега категорични прогнози все още няма как да бъдат обобщени, не и такива с достатъчна степен на достоверност.