Най-студено, както и бихме предположили, в момента е в северното  полукълбо, в Сибир.

В Руската станция Комака в централната част на Сибир е минус 52.3 градуса. В другата крайност е намиращият се в северозападните пустинни части на Австралия пункт Телфер. Там температурите, стандартно измерени на сянка и със защитен и от отразените слънчеви лъчи  датчик, е 47.4 градуса.

По този начин, за да бъде амплитудата между най-студената и най-топла точка на планетата точно сто градуса, не достигат само няколко десети.

Това не е най-голямата възможна разлика, напротив. През северното лято и южна зима, когато на Антарктида често температурите падат  и под минус 70, а в северните тропици са над 50 градуса, температурните амплитуди в планетарен мащаб в един и същ момент достигат и до около 130 градуса и по този показател доближаваме...Марс.

Все пак, в момента в Антарктида е разгарът на лятото, а слънцето, ако  не е скрито от облаци, не слиза под хоризонта през цялото денонощие и е "жега" по тамошните стандарти, с температури в най-студените и високи вътрешни части (с надморска височина 5-6 километра) "само" около минус 25, минус 30 градуса, а по бреговете има и слабоположителни стойности.

У нас в следващите дни рекордни студове, както и сериозни затопляния, не се очакват. До първия ден на новата година температурите ще бъдат около обичайните за сезона, като утре и в последния ден на годината на места дори ще превали сняг, но и  дъжд, без валежите да бъдат значителни. Въпреки това, за разлика от Коледа, има вероятност някои райони като Предбалкана и Лудогорието да побелеят, макар само с няколкосантиметрова снежна покривка.

По-съществено застудяване предстои в дните преди Йордановден, според сегашните актуални моделни сценарии, но повече подробности за тези процеси очаквайте в следващите дни.