Голям ледник в Гренландия, който беше един от най-бързо топящите се в света, отново нараства, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на НАСА.

Ледникът Якобшоувън се свиваше с около 3 км около 2012 г. и изтъняваше с около 40 км годишно. От две години обаче той нараства с приблизително същия темп. Възможно е това да е временно.

"Това беше изненада. Свикнали бяхме, че е неудържим" - каза Джейсън Бокс от Датския геоложки институт, който не е участвал в изследването. Той уточни, че този ледник е "вероятно най-важният в Гренландия, защото освобождава най-много лед в северното полукълбо".

Причина за промяната вероятно е естественото циклично охлаждане на водите в Северния Атлантически океан, каза ръководителят на изследването Ала Казендар от НАСА.

Това съвпада с обръщането на северноатлантическата осцилация - естествено временно охлаждане и затопляне на части от океана - нещо като далечен братовчед на Ел Ниньо.

Водата в залива Диско, където Якобшоувън стига до океана, е с около 2 градуса по Целзий по-хладна, отколкото преди няколко години.