Лятото на 2023 г. в северното полукълбо е било най-горещото, регистрирано досега, съобщава "Гардиън".

Климатичната криза и възникващият Ел Ниньо, според изданието, са повишили температурите и предизвикаха екстремни метеорологични условия по целия свят. През юни, юли и август средните световни температури достигнаха 16,77 С - с 0,66 С над средните за периода 1991-2020 г.

Установено е, че август е бил с 1,5C по-горещ от прединдустриалните времена, обявиха учени от Световната метеорологична организация (СМО) и Европейската климатична служба, съобщава Independent.

Най-горещият август в историята е вторият най-горещ месец в историята, след тазгодишния юли, по данни на WMO, се допълва в статията. Тя цитира генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който заявява: "Кучешките дни на лятото не просто лаят, те хапят. Разрушаването на климата е започнало."

Средната температура през това лято надминава предишния рекорд, поставен през 2019 г., с 0,3 С, когато имаше средна температура от 16,48 С, съобщава "Файненшъл таймс". "Всяка част от градуса на затопляне на планетата има експоненциален ефект. Екстремните метеорологични модели обезпокоиха експертите, които се опасяват, че това показва ускоряване на глобалното затопляне", се допълва в статията.

Емисиите на парникови газове, отделяни от човека, са затоплили планетата с около 1,1 С от прединдустриалните времена насам, отбелязва Блумбърг.

Агенцията цитира Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени "Коперник": "Научните доказателства са неопровержими. Ще продължим да бъдем свидетели на все повече климатични рекорди и на по-интензивни и чести екстремни метеорологични явления, оказващи влияние върху обществото и екосистемите, докато не спрем да отделяме парникови газове."

Август беше по-влажен от нормалното в Европа и Скандинавия, което доведе до наводнения, а сушата доведе до горски пожари във Франция, Гърция, Италия и Португалия, съобщава Ройтерс.

В Австралия, няколко южноамерикански държави и голяма част от Антарктида (където сега е зима) също бяха отчетени температури над средните, а в световния океан бе регистрирана най-топлата дневна температура на повърхността, както и най-топлият месец, продължава изданието.

Засега 2023 г. е втората най-топла година в историята, като до края ѝ остават само четири месеца, като изостава съвсем малко от 2016 г., допълва Ройтерс.