Медиите продължават да отразяват екстремните горещини, които засягат много части на северното полукълбо.

Джъстин Роулат, редактор "Климат" в BBC News, разговаря с професор Ричард Бетс, климатолог от Метеорологичната служба и Университета в Ексетър, който казва, че високите температури са в съответствие с прогнозите на климатичните модели: "Не бива да сме изненадани от високите глобални температури. Всичко това е ярко напомняне за това, което знаем отдавна, и ще ставаме свидетели на все по-екстремни стойности, докато не спрем да натрупваме повече парникови газове в атмосферата."

Адам Вон във в. "Таймс" пише, че "американска правителствена агенция заяви, че светът се намира в "топъл период", дължащ се на изменението на климата и климатичния модел Ел Ниньо, но не можа да провери предварителните данни, според които [миналата] седмица са измерени няколко от най-горещите дни в историята".

Той добавя: "Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), която е орган, отговарящ за климатичните данни, заяви, че не може да потвърди данните, тъй като не оценява дневните температурни записи. Тя добави, че използваната техника за моделиране "не е подходяща" като заместител на "действителните измервания на температурата"...

Агенцията на ООН, базираната в Женева Световна метеорологична организация, заяви, че е "преждевременно" да се обявяват рекорди, но че данните на Университета на Мейн, които бяха използвани, за да се каже, че през миналата седмица световният рекорд за средна дневна температура е бил счупен три пъти са "още едно доказателство" за въздействието на изменението на климата и Ел Ниньо."

В блога си RealClimate д-р Гавин Шмидт от НАСА дава обяснение за тези нови рекорди: "Не съществува пряко измерване на глобалната температура - нито от спътници, нито от станции, нито от един случаен човек, който се оказва на най-средното място на Земята (къде изобщо може да е то?).

Но това не означава, че продуктите не са полезни! В този конкретен случай разглеждаме резултатите от модел за прогнозиране на времето (NCEP CFS), който на всеки три часа приема множество източници на данни от място и от спътници, които след това се осредняват за един ден и за повърхността на планетата.

Тези изчисления са точно отражение на това, което се намира в модела, но поради множество причини това може да не е перфектно отражение на това, което се случва в реалния свят."

Шмид отхвърля и коментарна статия, публикувана в Wall Street Journal от известен лобист-климатоскептик, който се опитва да твърди - невярно - че "изчислените оценки на сегашните температури не могат да бъдат справедливо сравнени с предположения за глобалната температура отпреди хиляди години".

Шмидт казва: "Климатът се затопля, рекордите се чупят и все по-често виждаме последиците от това. Знам защо WSJ не иска да осъзнаете това, но не е трудно да се види покрай тяхното замазване".