Данните на метеорологичната служба на Обединеното кралство показват, че Англия е имала едно от най-горещите лета в историята, съобщава BBC News.

Предварителните данни показват, че лятото на 2022 г. - обхващащо юни, юли и август - е било със средна температура от 17,1 С, обяснява изданието.

По този начин то се изравнява с 2018 г. за най-топлото лято, според записите от 1884 г. насам. Данните потвърждават, че "четири от петте най-топли лета в историята са се случили от 2003 г. насам, тъй като ефектите от изменението на климата се усещат върху летните температури в страната", казва изданието.

В Англия също така е регистрирано шестото най-сухо лято и най-сухото от 1995 г. насам, съобщава Guardian, докато "в Обединеното кралство като цяло са паднали 62 % от обичайните летни валежи".

Метрологичната служба съобщи, че 2022 г. е била най-горещата в историята на Обединеното кралство за осемте месеца на годината досега, съобщава "Индипендънт" - "като всеки месец е бил по-топъл от средното".

Изданието цитира д-р Марк Маккарти от Националния център за климатична информация, който казва:

"Твърде рано е да се спекулира как ще завърши годината като цяло, но постоянните топли условия със сигурност са забележителни и със сигурност са станали по-вероятни поради изменението на климата."

ИЗБРАНО