Въпреки, че за всеки непредубеден засаждането на дървета е едно от очевидните и ефективни решения за намаляване/поглъщане на емисиите от въглероден двуокис, през последните години има вълна от тенденциозни или не, твърдения, че това "не е решение" за климата.

"Илюзията за спасяване на планетата с един трилион дървета" - така е озаглавен материал във Файненшъл Таймс

Интерактивен материал за Financial Times изследва различните обещания за засаждане на дървета в името на намаляването на въглеродните емисии, включително няколко отделни кампании за "трилион дървета" и "повече от сто правителствени обещания за засаждане".

В материала се обяснява: "Да се пресметне точно колко дървета или колко земя са обещани е невъзможно, тъй като всички кампании не са наясно как отделните им цели се припокриват една с друга.

В един скорошен доклад се казва, че правителствата поотделно си поставят за цел да засадят и възстановят площ, която е почти четири пъти по-голяма от тази на Индия."

Той продължава: "Намеренията им са похвални: да изтеглят въглерод, да подхранват биоразнообразието и да подобрят поминъка, като върнат дърветата на планетата Земя. Но простата идея сега се сблъсква със сложна реалност, тъй като някои учени изразяват безброй опасения - от недостига на свободни земи до ненадеждността на новите дървета, когато става въпрос за съхранение на въглерод."

Материалът разглежда 73 документа за корпоративни ангажименти, подадени към кампанията 1t.org, като отбелязва, че "поне една трета" от фирмите възнамеряват да засадят дървета, за да компенсират текущите емисии.

В статията се цитира учен, който нарича това "екологично измиване".