Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери заяви, че САЩ няма да оказват натиск върху Китай да предприеме действия, но ще се опитат да "намерят места за сътрудничество с Китай", след като е провел видеочат с китайския пратеник по въпросите на климата Сие Джънхуа, съобщава Independent.

Кери, който говори преди серия от лекции за климата в Единбург, добавя, че "Китай би реагирал много негативно на опитите на САЩ да кажат "направете това, направете онова". Но той потвърждава, че "не е склонен да се откаже" от глобалната цел за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5C, пише изданието. (Прочетете повече в ежедневния брифинг на Carbon Brief на 24 август и брифинга за Китай на 24 август).

Междувременно South China Morning Post пише, че Китай е на път да разшири "опита с генетично модифицирана (ГМ) царевица и соя" до пет провинции, както и да организира производството на ГМ семена, тъй като "продоволствената сигурност все повече се превръща в основен приоритет" за правителството.

Китайският финансов информационен бюлетин Caijing Eleven пише, че Китай е "готов да се превърне в лидер" в световната нисковъглеродна икономика и че има за цел да инвестира "минимум 250 трлн. юана (34 трлн. долара) до 2050 г., за да се стреми към целта от 1,5C.

Китайското издание за икономически новини Jiemian съобщава, че "водещите" китайски циментови компании скоро ще се сблъскат с предизвикателствата на декарбонизацията, тъй като новите политики и пазарни регулации скоро ще "ограничат" индустрията да намали въглеродните емисии.

На друго място Ройтерс съобщава, че Австралия и Китай са обещали по-голяма подкрепа за тихоокеанските острови в борбата с изменението на климата, тъй като четирите тихоокеански островни държави обсъждат обявяването на стратегическия регион за неутрален, докато Китай и Съединените щати се борят за влияние.

Подкрепяният от Комунистическата партия вестник People's Daily пренася мненията на експерти на семинар за "качеството на електроенергията и гъвкавите технологии за пренос". В него Доу Сяодзюн, заместник-директор на отдела за управление на оборудването на Държавната електрическа мрежа, заявява, че изграждането на новата енергийна мрежа на Китай е "систематичен проект" и че "настоящата и дългосрочната енергийна система все още се основава на традиционни технологии".

В резултат на това, казва заместник-директорът, Китай трябва да се съсредоточи върху "съществуващата технология, но също така да обърне внимание на гъвкавата технология за пренос и други авангардни [нови енергийни] технологии... в съответствие с местните условия". China Dialogue проучва как изменението на климата се отразява на планинските фермери в Китай.

И накрая, друг вестник, подкрепян от Комунистическата партия, Guangming Daily, публикува коментар на Wu Wei и Wan Can, изследователи от Zhejiang University, относно политическите възможности, с които разполага Китай, за да стимулира иновациите си в областта на нисковъглеродните технологии.