На 18 юни, нощното небе над Канада по едно и също време бе осветено от северно сияние и сребристи облаци..

Засиленият поток заредени слънчеви частици (слънчевият вятър) предизвика в небето над облаците северно сияние. Същевременно над района е имало и сребристи облаци.

>>>>виж снимки  на сребристи облаци и северно сияние>>>>

 

Сайтът AIM на НАСА наблюдава нарастващата активност на сребърните облаци в Северното полукълбо. Междувременно Земята минава през поток от слънчев вятър, който предизвиква северно сияние.

Сезонът на сребристите  облаци тази година започна преди дни. Те се образуват, когато водна пара се издига до горните слоеве на земната атмосфера и кристализират около остатъците метеоритен прах. 

Същевременно се открояват от събратята си, които са в Тропосферата, обикновено  до десетина километра височина. Ноктикулентите са на няколко десетки километра височина и слънчевите лъчи ги огряват далеч злед залез слънце, карайки ги да отразяват светлината на звездата ни и  да светят със своята призрачна светлина.

Това се случва обикновено в края на пролетта и началото на лятото, когато енергията на водната пара е достатъчна, за да се издигне в най-горните слоеве на атмосферата на планетата ни. тези кристали образуват сребристите облаци, на латински nocticulent - най-красивите или едни от най-красивите видове облаци сред облачния атлас на планетата ни.

AIM отбелязва, че сребристите облаци са като голяма "геофизична електрическа крушка". Те се "включват" всяка година в края на пролетта, достигайки почти пълна интензивност в рамките на 5-10 дни.