Стотици хора са евакуирани в северния индийски щат Химачал Прадеш, тъй като спасителите продължават да издирват хора, за които се предполага, че са изчезнали при наводнения и свлачища, съобщава Al Jazeera.

Главният министър на щата Сухвиндер Сингх Суху определи бедствието като "най-тежкото, което е сполетяло щата през последните 50 години", а експерти заявиха пред изданието, че климатичните промени увеличават честотата и тежестта на свлачищата и внезапните наводнения по време на мусоните.

Представители на щата са съобщили пред Times of India, че 71 души са загинали при бедствието, предизвикано от проливни дъждове и бури от неделя насам, докато изпускането на вода от хидроенергийния язовир Понг "наложи мащабна спасителна операция на повече от 1700 души до момента" в ниските райони на окръг Кангра. 

На друго място експерти по водните ресурси са заявили пред в. "Хинду", че 12-те хидроенергийни проекта в североизточния щат Аруначал Прадеш, подписани в събота с държавните енергийни дружества, са "икономически нежизнеспособни" и "гарантират катастрофа" за щата и регионите надолу по течението.

Министърът на възобновяемите енергийни източници на Индия РК Сингх "обосновава стремежа на правителството към водноелектрическа енергия, тъй като тя ще допринесе за постигането на целта за нулеви нетни въглеродни емисии до 2070 г.", се казва в статията.

Друг материал в "Хинду" съобщава, че селските съвети на коренното население в побратимения щат Нагаланд са се обявили против нов закон за опазване на горите, приет този месец, за да се постигне целта на страната за поглъщане на въглеродни емисии, който според тях е "създаден против интересите на коренните общности".

В речта си по случай Деня на независимостта на 15 август министър-председателят Нарендра Моди заяви, че Индия "е постигнала зелените цели, които си е поставила, много по-рано от предвиденото, и е показала на света пътя за борба с изменението на климата", съобщи NDTV.

 Отделно от това, The Third Pole анализира как "високопрофилните междуправителствени дискусии" между Индия и Непал, особено по отношение на сделките с хидроенергия, "обикновено пренебрегват изменението на климата", докато илюстрирана в комичен стил статия във Washington Post разглежда как изменението на климата се отразява на Индо-Гангската равнина