Гореща вълна в Индия: съобщава се, че 96 души са загинали от горещините, съобщава Гардиън.

Близо 100 души са починали в Индия от "горещини" в щатите Утар Прадеш и Бихар, съобщава "Гардиън".

Материалът продължава: "Смъртните случаи в Утар Прадеш са почти всички в един район - Балия, което озадачи служителите, тъй като много други райони бяха също толкова изпепелени от високите температури.

Министърът на здравеопазването на щата Браджеш Патак заяви, че е започнало разследване на причините за смъртта на "толкова много хора" в Балия."

BBC News съобщава, че през последната седмица температурите в Утар Прадеш са варирали между 42С-47С. "По-голямата част от смъртните случаи, дължащи се на горещата вълна, са сред хора над 60-годишна възраст, което накара официалните лица да призоват възрастните хора да си останат вкъщи, докато температурите се понижат", допълва Daily Telegraph.

Изданията, сред които Асошиейтед прес, Ройтерс, Ал Джазира, Таймс ъф Индия и Блумбърг, също съобщават за смъртни случаи в резултат на горещата вълна.

На друго място "Файненшъл таймс" съобщава, че индийският министър на енергетиката и възобновяемата енергия е предупредил, че "усилията на САЩ и Европа за субсидиране на националните индустрии за възобновяема енергия са равносилни на западен "протекционизъм" и ще възпрепятстват амбициите на развиващите се страни в областта на климата".

 "Mint" съобщава, че "според запознати с обсъжданията в правителството, Индия подготвя основите на свой собствен граничен данък върху въглеродните емисии, за да отвърне на подобен ход на Европейския съюз".