Най-големият производител на електроенергия в Индия, държавната компания NTPC Ltd., планира да започне изграждането на още въглищни централи през тази година, тъй като страната продължава да разчита на това гориво, за да задоволи нарастващите си енергийни нужди, съобщава Ройтерс.

Базираната в Ню Делхи NTPC вероятно ще възложи поръчки за изграждане на около 4,5 гигавата мощности, работещи с въглища, през фискалната година, която започна този месец, според служител, запознат с плановете, който е поискал да не бъде назоваван преди вземането на окончателно решение. Проектите ще бъдат реализирани на три места, където предприятието вече разполага с електроцентрали.

Проектите подчертават, че дори Индия да си постави амбициозни дългосрочни цели за декарбонизация, в краткосрочен план тя ще продължи да разчита на най-мръсното изкопаемо гориво, за да задоволи бързо нарастващото търсене на електроенергия. Затоплянето на планетата и все по-широкото навлизане на климатиците водят до покачване на потреблението на електроенергия до нови рекорди в страната.

NTPC, която миналата година отново започна да строи въглищни електроцентрали след дългогодишно прекъсване, очаква през текущата финансова година да направи поръчки за изграждане на по 1,6 гигавата въглищни електроцентрали в Лара и Синграули, както и 1,32 гигавата в Меджа в Утар Прадеш, каза служителят.

Компанията, която е най-големият потребител на въглища в Индия, има за цел да увеличи добива от собствените си мини до 34 млн. тона през тази финансова година, което е с 48 % повече от предходната година, според служителя.

В същото време компанията полага основите за добавяне на повече енергия без въглеродни емисии. В Пудимадака, крайбрежен район в щата Андхра Прадеш, където някога е трябвало да бъде изградена въглищна електроцентрала с мощност 4 гигавата, сега компанията планира екологичен водороден център с производство на енергия от възобновяеми източници, производство на електролизатори и екологичен водород и амоняк, според служителя.

Компанията също така планира да продаде тази година дял в своето подразделение за чиста енергия, NTPC Green Energy Ltd., най-вероятно чрез публично листване, след като неотдавнашният опит за привличане на инвеститор се провали, каза служителят.