Ново изследване предупреждава, че досегашното глобално затопляне е довело света до ръба на множество "критични точки", съобщава Guardian.

Прегледът на повече от 200 проучвания показва, че пет критични точки може би вече са преминали поради затоплянето с 1,1 С, се казва в статията, включително сриването на ледената покривка на Гренландия, спирането на "ключово течение в северната част на Атлантическия океан" и рязкото размразяване на богатата на въглерод вечна замръзналост.

В доклада се добавя: "При затопляне от 1,5 °C, което е минималното очаквано повишение, четири от петте критични точки се превръщат от възможни във вероятни, се казва в анализа.

Също така при 1,5 °C стават възможни още пет критични точки, включително промени в обширни северни гори и загуба на почти всички планински ледници."

BBC News обяснява концепцията за повратните точки, като отбелязва, че "след като критичната точка бъде премината - или "преобърната" - разрушаването на системата е самоподдържащо се, така че ще продължи, дори ако няма по-нататъшно затопляне".

Новото изследване се основава на документ от 2008 г., в който са очертани девет потенциални критични точки, пише New Scientist. В него се добавя: "Броят на повратните точки също се увеличи до 16. Добавени са някои нови - включително промени в Лабрадорско море, част от Северния Атлантически океан, които биха могли да доведат до охлаждане на Европа - докато други са отпаднали, като например загубата на арктическия морски лед, тъй като вече не се счита, че той има динамика на критична точка."

Водещият автор д-р Дейвид Армстронг Маккей заявява пред New York Times, че проучването "наистина предоставя силна научна подкрепа за бързото намаляване на емисиите в съответствие с Парижкото споразумение".

Той отбелязва, че ограничаването на затоплянето до 1,5C "не гарантира, че няма да видим критични точки... но намалява вероятността". Ройтерс и Индипендънт също публикуват материала, а Carbon Brief - всички подробности за проучването.