Средната глобална температура в понеделник, 3 юли, е достигнала 17,01C (62,62F), надминавайки предишния рекорд от 16,92C (62,46F), поставен през август 2016 г., съобщава Ройтерс.

В Северна Африка се наблюдават температури, близки до 50С (122F), станция в Антарктида счупи юлския рекорд в региона с температура от 8,7С (47,6F), а горещите вълни продължават от САЩ до Китай, се отбелязва в статията.

Статията цитира д-р Зик Хаусфатер, сътрудник на сайта Carbon Brief, който казва: "За съжаление, това обещава да бъде само първият от поредицата нови рекорди, поставени тази година, тъй като нарастващите емисии на [въглероден диоксид] и парникови газове, съчетани с нарастващото събитие Ел Ниньо, изтласкват температурите до нови върхове."

New Scientist също така съобщава, че скокът на температурите вероятно се дължи отчасти на ускоряващите се условия на Ел Ниньо, които водят до повишаване на температурата на морската повърхност в Тихия океан над средната. Световната метеорологична организация (СМО) към ООН официално обяви, че Ел Ниньо е настъпил, създавайки "двоен удар" от екстремни горещини в допълнение към ефектите от причинените от човека емисии на парникови газове, според Guardian.

В друг материал на Guardian се съобщава, че тъй като Ел Ниньо е довел до по-високи от средните температури на морската повърхност в екваториалната част на Тихия океан, температурите на океана около Австралия през миналия месец "са били най-горещите за всеки регистриран юни".

Daily Mail отбелязва, че "въпреки охлаждащия ефект на дълготрайната противоположност на Ел Ниньо - "Ла Ниня" - през последните няколко години глобалните температури са имали тенденция да се повишават независимо от това".

В материала си за новия дневен температурен рекорд Sky News цитира редактора на Carbon Brief д-р Фридерике Ото от Института за климатични промени и околна среда "Грантъм" към Имперския колеж в Лондон, която определя това постижение като "смъртна присъда за хората и екосистемите".

Всъщност, както посочва Bloomberg, горещините през това лято "вече са изложили на риск милиони хора по света", като смъртни случаи са регистрирани например в някои от най-бедните региони на Индия. Новият рекорд се основава на анализ на учени от Университета на Мейн, съобщава "Хил".

Той цитира и д-р Робърт Роде от Калифорнийския университет в Бъркли, който казва, че "през следващите шест седмици може да станем свидетели на няколко още по-топли дни".

BBC News добавя към това, че според учените този месец вероятно ще бъде най-горещият юли в историята и следователно най-горещият месец в историята.

Асошиейтед прес отбелязва, че "рекордът" е "неофициален", тъй като се основава на Climate Reanalyzer, който използва компютърна симулация на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA), предназначена за прогнози, която използва сателитни данни и "не се основава на докладвани наблюдения от земята".

Поради това той е "предварителен, в очакване на одобрението на златния стандарт за измерване на климата", като например самата NOAA, се добавя в информационния бюлетин.