За втори ден за измерени рекордни световни температури, съобщиха Франс прес и БТА. Вторник е бил най-горещият ден, измерван досега, надминавайки рекорда, поставен предния ден. Температурите в цял свят се задържат на нива, недостигани от началото на юни.

На 5 юли средната температура на въздуха, измерена на повърхността на планетата от независимата Агенция за наблюдение на океаните и атмосферата в САЩ, е 17,18 градуса по Целзий. Тази стойност надминава градусите, измерени в понеделник - 17,01. Досега температурният рекорд беше 16,92 градуса по Целзий, измерени на 14 август 2016 г., а после и на 24 юли 2022 г. Това са данни на американските Национални центрове за прогнози за околната среда.

Температурата на въздуха, която варира между 12°C и 17°C среднодневно през годината, е средно 16,20°C в началото на юли между 1979 и 2000 г. според измерванията.

Европейската обсерватория "Коперник" обяви в сряда пред АФП, че измерванията за 3 юли потвърждават, че това е най-топлият ден от началото на измерванията през 1940 г. досега. Обсерваторията все още не обявява данни за 4 юли.

Тези рекорди могат да бъдат надминати, тъй като северното полукълбо е в началото на своя летен сезон и средните глобални температури продължават да се покачват до края на юли и началото на август.

В началото на юни средните световни температури бяха най-високите, регистрирани за този период от "Коперник". Те подобриха предходния рекорд.

Възможно е тези температури да се дължат на климатичния феномен Ел Ниньо, който се свързва с повишаване на световните температури. В случая може би ефектът на Ел Ниньо се комбинира с последствията от глобалното затопляне, провокирано от човешката дейност.

На 8 юни Агенцията за наблюдение на океаните и атмосферата в САЩ официално обяви настъпването на Ел Ниньо, потвърждавайки, че това ще доведе до нови температурни рекорди в някои региони.

През юни множество климатични рекорди бяха надминати в Азия, а Великобритания обяви, че този месец юни е най-горещият досега. Мексико и Тексас бяха засегнати от екстремно гореща вълна.