Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщава, че световното търсене на петрол е достигнало рекорд и може да нарасне още повече през август, пише Financial Times.

Вестникът продължава: "Търсенето достигна исторически връх от 103 млн. барела дневно през юни, което се дължи на по-добрия от очаквания икономически растеж в страните от ОИСР [Организацията за икономическо сътрудничество и развитие], силните летни пътувания със самолет и рязкото увеличаване на потреблението на петрол в Китай, особено за нефтохимическото производство, заяви МАЕ в месечния си доклад за петрола.

Данните показват, че глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии все още не са успели да спрат напълно нарастването на търсенето на петрол, дори и след като по света се появиха рекордни температури и горски пожари, едновременно с тежки наводнения." МАЕ също така заяви, че очаква средногодишното търсене на петрол да достигне рекордните 102,2 млн. барела на ден през тази година, пише "Таймс". Това е увеличение с 2,2 млн. барела на ден спрямо миналата година, като над 70% от ръста се пада на Китай.

Очаква се търсенето да продължи да нараства и през следващата година, но с по-малко от очакваното досега, отбелязва вестникът.

Той цитира МАЕ, според която: "Тъй като възстановяването след пандемията се изчерпва и тъй като слабите икономически условия, по-строгите стандарти за ефективност и новите електрически превозни средства натежават върху потреблението, прогнозите са растежът да се забави до един милион барела на ден през 2024 г."

Daily Telegraph пише, че забавянето на растежа "ще бъде удар както за руския президент Владимир Путин, който използва приходите от петрол и газ, за да финансира войната си в Украйна, така и за престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, чиито печалби от петрол са двигател на икономическата диверсификация на страната".

В същото време обаче "световните пазари се свиват, като запасите от петрол в развитите страни остават с около 115 млн. барела под петгодишната си средна стойност", отбелязва Bloomberg.

Агенцията добавя: "През втората половина на годината световните запаси ще се изчерпят с внушителните 1,7 млн. барела дневно, а предварителните данни изглежда потвърждават спада през юли и август, заявиха от МАЕ".