Блумбърг съобщава, че администрацията на Байдън е решила да разреши мащабния петролен проект Willow в Арктика в Аляска, който се сблъска с острата съпротива на защитниците на климата и общностите на коренното население.

В статията се казва, че след седмици на обсъждане висши съветници са се подписали под този ход, като одобрението ще бъде публикувано следващата седмица от Министерството на вътрешните работи.

Politico също публикува новината, като твърди, че тя е вярна, "според трима души от екологични групи, които са разговаряли с Белия дом и Министерството на вътрешните работи през последните дни по този въпрос".

Той допълва: "Политиците са се свързали с политиците от Политическия комитет: "Но все още няма индикации, че самият Байдън е подписал това, а администрацията изглежда все още се опитва да реши колко голям ще бъде проектът, според източниците".

В събота "Гардиън" съобщи, че администрацията на Байдън отрича проектът да е бил разрешен.

Вестникът още пише: "Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че "не са взети окончателни решения" по проекта и "всеки, който казва, че е взето окончателно решение, греши"." В понеделник агенция Ройтерс също съобщава, че проектът е готов за одобрение.

На друго място "Гардиън" съобщава за "първата по рода си климатична харта" в Тексас, която, ако бъде одобрена от местните жители, би могла да спре производството в най-голямото петролно находище в страната.