Системата от течения в Атлантическия океан - двигател на климата в Северното полукълбо, може да отслабне до такава степен, че скоро да доведе до големи климатични промени в световен мащаб, предадоха Ройтерс и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър клаймит чейндж".

Атлантическата меридионална обръщаща циркулация (AMOC) представлява голяма система от океански течения, която пренася топла вода от тропиците на север в Северния Атлантик.

Тъй като атмосферата се затопля заради увеличените емисии на парникови газове, океанската повърхност под нея задържа повече топлина.

Потенциален срив на системата може да има тежки последствия за световните метеорологични системи.

Климатичните модели показват, че системата AMOC е най-слаба от 1000 години. Не е известно обаче дали отслабването се дължи на промяна в циркулацията или е свързано със загубата на стабилност.

Според настоящото проучване разликата е от решаващо значение.

"Загубата на динамична стабилност би означавала, че системата AMOC е достигнала критичния си праг, над който може да настъпи съществен и на практика вероятно необратим преход в слаб режим", казва Никлас Бурс от Института за изследване на климатичното въздействие в Потсдам, Германия, и автор на проучването.

Анализирайки моделите на температурата и солеността на водната повърхност на Атлантическия океан, изследването показва, че отслабването през последния век вероятно трябва да бъде свързано със загуба на стабилност.

"Получените данни потвърждават оценката, че отслабването на AMOC не е просто колебание или линеен отговор на повишаването на температурите, но вероятно означава приближаване на критичен праг, над който циркулационната система може да се срине", казва Бурс.

Ако AMOC се срине, това ще доведе до охлаждане на Северното полукълбо, повишаване на морското равнище в Атлантическия океан, общо намаляване на валежите над Европа и Северна Америка, промяна в мусоните в Южна Америка и Африка.

Други климатични модели показват, че системата AMOC ще отслабне през следващия век, но срив преди 2100 г. е малко вероятен