Теченията в Атлантическия океан отслабват, сигнализирайки за големи климатични промени

Получените данни потвърждават оценката, че отслабването на AMOC не е просто колебание

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Климатичните модели показват, че системата AMOC е най-слаба от 1000 години. " Преди 1000 години как са следили скоростта на атлантическите течения? С подводни дронове ли? Аман!

Ако коментаторите в ДИР-а са представителна извадка е плашещо колко прост народ сме. Вярно е, че образованието е сигурно на последно място в нещата, които имат значение за Ганьо, но пък живеем в свят, където има общодостъпна информация и е по-лесно от всякога да се информираш по дадена тема. За очевидно неразбиращите какво значи статията - гледайте филма The day after tomorrow - хем ще ви е забавно, хем може и да научите нещо. Естествено филмът е силно преувеличена драматизация, но все пак показва нагледно какво значение имат океанските течения за регулирането на климата в северното полукълбо. И на глупостите от рода на "ролята на човека е минимална и няма отношение към тези процеси" - тези течения се регулират от съотношението солена/сладка вода в океана, което пък е пряко свързано с топенето на ледниците - сиреч температурата на въздуха, която пък се влияе изключително от емисиите парникови газове генерирани от човека. Само преди няколко седмици се регистрира исторически рекордна температура в Гренландия (19.8 градуса), което доведе до топене на близо 10 млдр. тона лед на ден. Ако това не ви говори нищо - това е достатъчно вода да покрие ЦЯЛАТА България с 7см. вода! И това е за само 1 ден топене! И да, промени е имало и преди, но никога досега в историята на планетата не е имало толкова бързо повишаване на температурата колкото в момента (освен по времето на световни катаклизми като изригване на супервулкани). И най-ключовата разлика е, че в момента има близо 9млрд. хора на планетата, спрямо няколко милиона по време на последния ледников период. И като се запалят Азия и Африка и 6-7 милиарда тръгнат да се преселват, защото няма какво да ядат обяснявай пак, че това теб не те бърка.

Предозирал си с филмите вземи малко да се върнеш в деиствителността. Миналата година помниш ли какво лято беше. Ако не помниш значи си малоумен и е най-добре да си завреш образованието в задника.

Досега със затопляне на климата се ускоряваше топенето на ледовете по полюсите, сега като намаляло топлото течение към севера, пак щяло да се увеличи топенето и да се вдигне нивото на океаните. Това някаква стъкмистика ще да е.

Коментираш тема с която не си запознат. Само с научно-перпендикулярни статии от дира няма да схванеш модела. Трябва да прочетеш и нещо странично по темата и тогава ще ти се изясни. Напълно е възможно ледът по полюсите да се разтопи без остатък, а Северна и Централна Европа да се сковат от вечни (дълготрайни и целогодишни) ледове. И това не е в противоречие, а в унисон с Теорията за глобалното затопляне на климата.

Това умнокрасивитета направо къртите мивки. Тези глупости как ги измисли? Някое НПО ли ги е избълвало?

3456, това не съм го измислил аз, а съм го прочел и видял в различни статии, филми и др. източници. За разлика от такива като тебе, които само дращят първосигнални глупости по форумите, някои хора четат и книги, а не само ФБ и дир.бг.

А вземи да мислиш може и да се почувстваш по-добре.

Докато разберем какво точно ще се случи и си обясним защо - то вече се случи... :)

И току виж сме останали без енергетика и ток, които не можем да си позволи,

Хората са виновни - пикаят в морето. Да им се ограничи достъпа до плажовете, да спасим планетата!

То и без това не му е мястото там на това течение.

бритиш петролиум изхакаха мексиканския залив и оттам гълфстрийм се цепна на 3 гълфстриймчета, общата сила на които е по-слаба.. тук си е винове нчовек, алчния и прост западняк в случая

И сега, ако Куба и Флорида се договорят, строят една дига с шлюзове напреко на пролива между тях. Така ще могат да спират и пускат Гълфстрим когато си искат. Е те това ще е контрол на климата, а не тия приказки за емисия (изхвърляне) на парникови газове.

След което английският национален отбор по футбол бързо ще се преориентира към хокея.

И какво ново са казали? Топлият Гълфстрийм затопля Западна и Северна Европа. Когато ледниците в Гренландия се топят, студеното течение, което засеха минава под Гълфстрийм в посока Африка, може да нарасне дотолкова, че да го прекъсне и отклони. Тогава в голяма част от Европа ще застудее. Нас много няма да ни засегне.

Ще ни засегне, ще дойдат бежанци и от север. Мнозина от тези дето отидоха на север като им измръзне дупето бързо ще започнат да тичкат насам.

Ако застудее ама ако се затопли, ама те теченията отслабват. Ама те океаните ще се покачат и ще потопят много територии. Това което може да стане е да се провали икономиката, от там да се провалят Африка и Близкия Изток и огромни маси от хора да тръгнат към Европа. Е това вече няма да има спиране.

:)))) Лъжат. Прегледах си записките за атлантическите течения от преди 1000 - 2000 години и видях, че тогава не съм регистрирал нищо подобно.

Климатични промени е имало и ще има. Дали за днешните са отговорни хората? - никой няма да ви каже истината. Във всеки случай, природните и космическите фактори са толкова мощни, че нашето участие навярно е под 1%.

Право в 10-ката!

Ех какви сте мизерници тия, които водите Времето в Дир-а. Само глупости пишете. Какво ли нямат да измислят бюрократите от ЕС и ООН, за да вземат правата на хората. И вие им разнасяте пропагандата! Какво искате да кажете с тая статия? Че трябва да се върнем да живеем по пещерите? Да забравим за колите си и разстояние от 1,000 км да го вървим пеша? Защо? Защото някакъв бюрократ от Брюксел така е решил? Айде махайте се от тук, нащастници! Ние сме свободен народ и ще си правим каквото си искаме! Няма да дадем на някакви бюрократи да ни задават "зелен" начин на живот.

Яко а! "Институт за изследване на климатичните промени" сигурно е някое НПО с 1-2 ма служители. Те обаче направило някакъв модел, който никой не може да провери. Дали е верен или не няма значение! Важното е, че е в тон с пропагандата.

Амок ще изпадне в амок демек :)) де,а колко съм остроумен., слагайте плюсове!!))

вЕЧЕ И ТЕЧЕНИЯТА НЕ СА ТУЙ КОЕТО БЯХА, А ПРИ БАЙ ТОШО КВИ ТЕЧЕНИЯ ИМАШЕ...

Да живее Бялото течение! Да живее!

Преди 1000 години, през август на 1021 година, като измериха теченията в Атлантика, бяха много по-бързи от сега ...

"Тъй като атмосферата се затопля заради увеличените емисии на парникови газове" И в по-стари периоди е имало резки климатични промени, при които нивото на световния океан се вдига с десетки метри за няколко стотен години - без да ги е имало хората и "парниковите газове", така че леко с пропагандата. Статията кърти - май някой еко-терорист е гледал наскоро "След утрешния ден" и са му хрумнали нови идеи за сплашване на овцете.

Още преди години гледах по една от научните програми как един Британски учен заяви, че ако топлите течения в Атлантика спрат или намалеят до минимум, то Обединеното Кралство ще стане най-големия вносител на снегорини в света. Реално преди хиляди години е имало подобна ситуация, която е довела до ледниковата епоха и тогава цяла Северна и Централна Европа са били сковани от лед, а Британия не е била остров.

Краят наближава с нечувани темпове. Алчността ни унищожи!

Докато т.нар "демократи" са на власт така ще бъде.

То тия дмократи са като Путин по руси модел демократи

Няма нищо вечно. В тази Вселена всичко се променя.