Дори затопляне на планетата с по-малко от 2 градуса Целзий ще предизвика до края на века топене на ледената покривка с "необратими" последствия, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели в най-лошия случай глобалното затопляне да е с по-малко от 2 градуса Целзий, а в най-добрия случай - да е с по-малко от 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Но сегашните ангажименти на страните да се намалят парниковите емисии ще доведат до затопляне на планетата с 3 градуса Целзий.

Учени обясняват от десетилетия, че тъй като климатичното затопляне е по-голямо на полюсите, ледената покривка в Гренландия и Антарктида отстъпва и това води до покачване на морското ниво. Ледената покривка би могла да "оцелее" при увеличаване на температурите с 1,5-2 градуса Целзий.

Новото изследване обаче показва, че дори ограничено затопляне ще предизвика непоправими вреди, допринасяйки за катастрофално покачване на океанското ниво. "Смятаме, че прагът от 1,5-2 градуса Целзий е близък до границата, чието достигане може да има драматични последствия за ледената покривка", заяви Франк Патен от лабораторията по гласиология в Свободния университет в Брюксел.

Авторите на изследването са на мнение, че ледената покривка в Гренландия и Антарктида може да достигне своята повратна точка при климатично затопляне с 2 градуса Целзий. "Съществуването на повратна точка означава, че промените в ледената покривка в Гренландия и Антарктида ще са потенциално необратими - отбелязаха учените. - Що се отнася до ледената покривка в двата региона, повратни точки съществуват при нива на затопляне, които е възможно да бъдат достигнати до края на века"