Около 20 бели мечки, сред които възрастни и мечета, обикалят село Риркапий в Чукотка и периодично го посещават.

Засега животните се отпъждат с помощта на шумови устройства и като се организират и мечи  "угощения": на специални места се поставя месо от тюлени.

По този начин жителите се опитват да предотвратят опитите на мечките да търсят храна в селото, както и опасността от нападения на белите хищници над домашни животни и  хората.

Мечешката обсада на селото се свързва с късното обледяване на Арктическия океан. Поради промените в климата, по-късно се заледяват водите около полуострова, поради което полярните мечки са принудени да останат по-дълго от обичайното на сушата.

Администрацията на селото засега остава спокойна. Като упълномощен представител на кмета, Евгений Малахов обяснява, че няма нищо странно в посещенията на мечки - миграционният им път преминава през. Според него полярните мечки не представляват заплаха и влизат в селото изключително от любопитство.

Веднага щом дойде ледът, мечките ще напуснат, уверен е чиновникът. Когато ледът стане достатъчно дебел, животните ще отидат в морето, за да ловуват.