Продължава сушата в по-голямата част на страната. Най-лошо е положението в западната половина и части от централната част, където на места тече трети месец без стопански значими валежи.

Страната ни в следващите десетина дни ще бъде под влияние на област от високо атмосферно налягане, разположена североизточно от Балканите.

Към нас ще се пренасят слаби приземни потоци от изток и  североизток, но истински студени въздушни маси с арктичен произход не се очакват. Те ще остават далеч, на няколко хиляди километра от страната ни поне до третата декада на месеца.

Спокойно време, с минимални температури от 2-3 до десетина градуса и максимални от 13 до 19 градуса в повечето дни и места, и само утринни мъгли в някои части на низините ни очаква в следващите поне 6-7 дни.

Най-хубаво ще бъде времето в планините, където температурите ще бъдат около и дори над десетина градуса на 1200  метра надморска височина, доста високи за ноември стойности.

Без валежи или без значителни или с някакво стопанско значение, ще бъде в почти цялата страна през следващите десетина дни до към 20 ноември.

На места в низините в подинверсионните слоеве от мъглата или ниските облаци е възможно слабо да преръмява, но тези валежи са незначителни и без значение за есенниците. При тях в голяма част от Западна България, въпреки отличните агротехника и сеитбени мероприятия в срок, вече повече от месец не се наблюдава поникване, заради пълната липса на влага в съответния почвен слой.

При това положение, засетите семена се унищожават от птици и гризачи и ако в близко бъдеще не паднат някакви количества валеж от поне 5-10 литра на квадратен метър, реколтата от есенни житни култури на много места в западната и централна част на страната може да бъде компрометирана.