Материал с такова заглавие излиза в Гардиън.

С наближаването на края на лятото в северното полукълбо, "Гардиън" се е допитал до повече от 40 учени от цял свят за ролята на климатичните промени за последните екстремни явления.

Те твърдят, че повишаването на глобалната температура е в пълно съответствие с предупрежденията, отправяни от десетилетия, и че тази година то е било подсилено от завръщането на климатичния модел Ел Ниньо.

Същевременно, те са заявили, че хората и местата са по-уязвими към екстремни метеорологични условия, отколкото се очакваше и страдат от последици, които никога преди не са били изпитвани, тъй като климатичните рекорди бяха счупени.

Професор Пиърс Форстър, временно изпълняващ длъжността председател на Комитета по изменение на климата на Обединеното кралство и изследовател на климата в Университета в Лийдс, казва пред Guardian: "Юли беше най-горещият месец в историята на човечеството и хората по целия свят страдат от последиците. Но това е, което очаквахме при [това ниво] на затопляне. Това ще стане средното лято след 10 години, освен ако светът не си сътрудничи и не постави действията в областта на климата на първо място в дневния ред."

Професор Кришна АчутаРао от Индийския технологичен институт разказва пред Guardian: "Въздействията са плашещо по-силни, отколкото аз - и много учени, които познавам - очаквахме."

Пълните цитати на 40-те учени са включени в задълбочен материал на екип от кореспонденти на Guardian, занимаващи се с околната среда. The Guardian публикува и материал, посветен на екстремните метеорологични явления в САЩ това лято.

Специалният репортаж се появява в момент, когато "Гардиън" съобщава, че Югоизточна Австралия може да се сблъска с морска гореща вълна, която "буквално ще надхвърли мащаба"