Тази година през септември се очаква средните месечни температури в страната да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините - между 3 и 10 градуса. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските - между 7 и 12 градуса, по-високи ще са по Черноморието, съобщават за БТА от отдел "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 60 до 80 литра на квадратен метър.

През първите десет дни времето у нас ще е слънчево

През първото десетдневие времето ще ще бъде предимно слънчево. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива в отделни дни главно над планинските райони и там ще има изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. През първата половина от периода температурите ще са близки, а през втората - по-високи от климатичните норми.

В началото на второто десетдневие има повишена вероятност за процес с валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите. Около средата на десетдневието се очаква отново да се установи предимно слънчево време и вероятността за изолирани краткотрайни следобедни валежи намалява. В края на периода има изгледи за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи и понижение на температурите.

През първата половина от третото десетдневие остава с повишена вероятност за валежи на повече места в страната, а температурите ще са около климатичните норми. След средата на десетдневието и до края на месеца се очаква сух период с предимно слънчево време и затопляне.

Кои са характерните особености на септември?

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от два до шест, а тези с валеж - около четири.

През септември в България са измервани и изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

На 23 септември в 9 часа и 50 минути настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен

Астрономическата справка показва, че в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва точно в 20 часа. Продължителността на деня е 13 часа и 8 минути. В края на месеца слънцето ще изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 46 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 7 септември е последна четвърт, на 15 септември е новолуние, на 22 - първа четвърт, а на 29 септември е пълнолуние.

На 23 септември в 9 часа и 50 минути настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

ИЗБРАНО