"Целта за климата от 1,5 градуса по Целзий е недостижима. Какво следва?". Така е озаглавен редакционен материал в The Washington Post

Вестник Washington Post публикува редакционна статия за вероятността светът да наруши ограничението от 1,5 градуса по Целзий, заложено в Парижкото споразумение.

В нея се казва, че макар "онези, които обичат да се хващат за сламка", да могат да посочат, че това все още е технически възможно, "повечето хора могат да предположат, че светът се разминава с тази цел".

Той отбелязва: "Дори ако светът всъщност се движи към някакъв катастрофален сценарий, остава вярно, че всеки тон въглероден диоксид, премахнат от световната енергийна матрица и всеки тон метан и азотен оксид, премахнат от животновъдството и селското стопанство, ще помогне за ограничаване на изменението на климата и свързаните с него щети.

В редакционната статия се казва, че новината просто трябва да подтикне лидерите да предприемат по-смели действия, да разработят технологии и дори "предпазливо" да обмислят геоинженерство.

В статията се казва, че "твърде много технологии и механизми са оставени на заден план", като за пример се посочват ядрената енергия и данъците върху въглеродните емисии.  

Отделно от това редакционна статия във "Файненшъл таймс" предупреждава, че световните градове, "в които живеят над 80% от световния брутен вътрешен продукт и по-голямата част от населението на планетата", не са достатъчно подготвени за изменението на климата.

В статията се казва, че "твърде много градове предприемат неадекватни действия", като се посочва Лондон като основен пример.

"От съществено значение е... националните и местните власти да намерят начин да преодолеят безбройните трудности. В противен случай техните градски икономически центрове ще бъдат подложени на все по-голямо напрежение, което ще умножи проблемите им", заключава редакцията.