Средната глобална температура през следващата година може да се повиши с повече от 1,5 градуса по Целзий, предупреждава Метрополитен

Прогнозата на британската метеорологична служба за 2024 г. показва, че през следващата година средната глобална температура може да се повиши с повече от 1,5C над прединдустриалните нива за първи път в съвременната история, съобщава Press Association.

Според оценките на Мет Офис 2024 г. ще завърши със средна температура между 1,34 и 1,58C над тази за периода 1850-1900 г. - 11-ата поредна година, в която температурите ще надхвърлят 1С, пише изданието.

В статията се цитира д-р Ник Дънстоун от Метеорологичната служба, който казва: "Прогнозата е в съответствие с продължаващата тенденция за глобално затопляне от 0,2С на десетилетие и е подсилена от значително събитие от типа Ел Ниньо... Следователно очакваме две нови последователни години, в които ще бъдат отбелязани световни температурни рекорди, и за първи път прогнозираме разумни шансове годината временно да надхвърли 1,5С."

В статията се добавя, че ограничаването на затоплянето до 1,5C е основна цел на Парижкото споразумение, но тъй като това се измерва за период от около 20 години, надхвърлянето на 1,5C за една година не означава, че целта е пропусната.

Температурата се колебае естествено и е вероятно в годините непосредствено след 2024 г. средногодишната стойност отново да падне под 1,5C."

Sky News и New Scientist също отразяват историята.

Информация относно ограничението от 1,5C, заложено в Парижкото споразумение и вероятността различните пътища за намаляване на емисиите да се придържат към него, съобщава и публикация на сайта Carbon Brief.