Силен дъжд и пориви на вятъра със скорост до 150 км / ч - това е, което носи циклонът Барбара във Франция и Испания.

Очаква се първите валежи и силен вятър да пристигнат в Югозападна Франция още днес, 21 октомври.

Пристигането на поредната буря (две седмици след бурята Алекс, която донесе хаос в югоизточната част на страната) бележи края на студеното време в региона. То  беше отличителен белег на октомври в тази част на Европа. Това беше най-студеният октомври от 1988 г. насам, според Météo France. 

У нас, на Балканите - напротив, октомври към момента е значително по-топъл от нормалното. В България средната положителна аномалия до 20 октомври е над 3 градуса и половина - с толкова е по-топло от обичайното и до края на месеца съществено застудяване няма да има.

Сайтът La Chaîne Météo отбелязва, че на големи височини в Пиренеите се предвиждат пориви до 150 км / ч. Повишаването на температурата заплашва да стопи сега там, който падна месец по-рано от очакваното. Това от своя страна е предпоставка за наводнения. Виж картите.

Карта на очакваните валежи над континента

Снимка: метеоинфо, meteoinfo.by

Силни дъждове над Севен се прогнозират от вечерта на 20 октомври до сутринта на 23 октомври. В същото време само за няколко дни се очакват там да паднат количества валежи, колкото обичайно за два месеца.

Според La Chaîne Météo, въпреки обилните валежи, "рискът от наводнения в момента е относително нисък".

У нас, под влияние на антициклонален гребен, в следващите 2-3 дни ще бъде предимно слънчево, без валежи и по-топло.