Швейцарските ледници тази година са продължили да се топят с тревожни темпове, докато натрупването на сняг върху най-големия ледник в Алпите никога не е било толкова слабо, предупреждават авторите на изследване, цитирани от Франс прес.

“““Виж галерия от снимки“““

Общо швейцарските ледници са изгубили два процента от обема си тази година, според годишно проучване, публикувано от Швейцарската академия на науките.

Данните са в съответствие със средните стойности за изминалите 10 години, но въпреки това са окачествени като "твърде обезпокоителни" от автора на доклада Матиас Хус, който отговаря за мрежата за наблюдение на ледниците GLAMOS.

"Тези цифри са малко по-ниски, отколкото през последните три години, когато отчетохме изключително високи температури, но въпреки това ледниците загубиха много маса", подчертава ученият.

През последните 60 години швейцарските ледници са загубили толкова вода, колкото има в Боденското езеро на австрийско-германско-швейцарската граница, се посочва в доклада.

Едно от най-тревожните измервания касае най-важния ледник в Алпите - Алечкия.

За малко повече от сто години, през които се извършват измервания, "тази година отбелязва най-ниското регистрирано натрупване на сняг", подчертава Хус.

Измерванията са направени на височина 3466 метра, където винаги има снежна покривка.

"Дори на подобна височина има по-малко натрупано количество сняг, което е изключително тревожен показател за най-големия алпийски ледник", допълва специалистът.

Алечкият ледник покрива 82 квадратни километра в Швейцарските Алпи и съдържа около 11 милиарда тона лед. Според учените ледниковият "език" вече е отстъпил с един километър от началото на века.

Авторите на предишно проучване установиха, че тази тенденция ще продължи, дори ако бъде постигната заложената в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цел за ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

Според авторите му съществува реална опасност Алечкият ледник да изчезне до края на века, като в най-лошия случай от него ще останат само две "жалки кръпки".

Изследователите изразиха опасение, че близо 90 процента от около 4000-те ледника в Алпите могат да изчезнат до 2100-ната година, ако не бъдат взети адекватни мерки за намаляване на парниковите газове в атмосферата.