Учени извлякоха морска вода на 20 000 години от проби древни скали, взети от дъното на Индийския океан, съобщи Лайв сайънс, цитиран от БТА.

Дълбочинните проби са взети от подводните варовикови депозити, които изграждат Малдивския архипелаг. След като са ги извадили на изследователския кораб, учените са ги нарязали, поставили са парчета в хидравлична преса и са изцедили остатъчната влага от порите. Когато изследвали състава й, установили, че е изключително солена, много по-солена отколкото е сега водата на Индийския океан.

Лабораторните изследвания на сушата за специфични елементи и изотопи разкриха, че преди 20 000 години, по времето на последния ледников максимум, океанът е бил значително по-солен, студен и с повече хлор.

На картата можете да видите очертанията на европейския континент по време на максималната фаз ана заледяването: сухопътни връзки  е имало между Балканския полуостров и Мала Азия, а Британските острови са част от континента. Виж картата:

снимка: Wikimedia

"От всички данни изглежда, че сега имаме наистина късче от този 20 000-годишен океан" - каза ръководителят на изследването Клара Блетлел от университета на Чикаго.

Пробите показват как океанът е реагирал на геофизическите колебания през последната ледникова епоха. Тогава ледът е поглъщал океанската вода, а морското равнище е спаднало със стотици фута (1 фут = 30,48 см) под сегашното ниво.

Тази информация ще даде възможност да бъдат променени климатичните модели, с които специалистите се стремят да възпроизведат промените в света.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>