Отдалеченият рай в Индийския океан се състои от 27 малки островчета, осеяни с палмови дървета и бели пясъчни плажове около искрящите лагуни. За съжаление през последните години той бързо започва да прилича на сметище, заради огромното количество пластмасови отпадъци, изхвърлени на бреговете му.

Проучване на пластмасовото замърсяване на Кокосовите острови (Килинг) - австралийска територия на изток от Индонезия, разкри плажове, задръстени с приблизително 414 милиона парчета пластмасови боклуци.

Работата, извършена от Института за морски и антарктически изследвания (IMAS) и публикувана в списанието Scientific Reports, показва, че плажовете на островите са затрупани от общо 238 тона пластмаса - има почти един милион броя обувки и 373 000 четки за зъби.

Един от авторите на проучването, д-р Дженифър Ловърс, смята, че отдалечените острови, на които няма голям брой хора, които да хвърлят боклука си наблизо, са индикатор за количеството пластмасови отпадъци, циркулиращи в океаните. Пластмасовите замърсявания са широко разпространени в нашите океани, а отдалечените острови са идеалното място, за да получите обективна представа за количеството пластмасови отпадъци, които сега заобикалят земното кълбо, лазва авторката.

Прогнозата от 414 милиона единици с тегло 238 тона на Кийлинг е много сдържана, тъй като пробите са взети само на дълбочина от 10 сантиметра и няма достъп до някои плажове, известни като горещи точки за боклук.

>>>Вижте снимки на райското кътче, преди да бъде и след като е затрупано с отпадъци>>>

Д-р Лавърс и преди това е алармирала за замърсяванията, когато през май 2017 г. е открила плажове на остров Хендерсън в южната част на Тихия океан, също много отдалечена, но където е записана най-голямата плътност на пластмасовите отпадъци на Земята.

Въпреки че плътността на пластмасовите отпадъци по плажовете на Кокосовите острови е по-ниска, отколкото на остров Хендерсън, общият обем надхвърля 38 милиона броя, тежащи 17 тона.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>

В допълнение, боклукът на Килинг е по-малко от риболовната индустрия и включва повече предмети от бита. За разлика от остров Хендерсън, където по-голямата част от идентифицирания боклук е бил от риболова, пластмасата в Кийлинг е била предимно потребителски стоки за еднократна употреба, като капачки за бутилки и сламки, както и голямо количество обувки и чехли.

Съавторът на проучването, д-р Анет Фингер от Университета на Виктория, заяви, че световното производство на пластмаси продължава да расте, като почти половината от пластмасата, произведена през последните 60 години, е произведена през последните 13 години. В резултат на увеличаващото се потребление на пластмаси за еднократна употреба се изчислява, че понастоящем има 5,25 трилиона единици пластмасови отпадъци, намиращи се в океана.

Мащабът на проблема означава, че почистването на океаните в момента е невъзможно, а почистването на плажовете, когато са замърсени с пластмаса, отнема много време и разходи и изисква редовно повторение, тъй като хиляди нови парчета пластмаса се донасят от теченията и вълните всеки ден.

"Единственото разумно решение е да се намали производството и потреблението на пластмаса, като същевременно се подобри управлението на отпадъците, за да се предотврати навлизането на този материал в океаните", каза Фингер.