Ураганът Дориан вече подминава Бахамите и според прогностичните модели ще засегне Флорида, след което ще завие на север-североизток и ще премине плътно покрай американското атлантическо крайбрежие, засягайки няколко щата. Времето.дир.бг пръв писа за Дориан още преди седмица, в самото начало на жизнения му път.

В момента се реализира очакваният най-лош сценарий за Бахамите: Дориан се движи съвсем бавно, със скорост на преместване с едва 2 километра в час! Вече се съобщава за една жертва на стихията на Бахамите, но с голяма вероятност това е само началото на тази тъжна статистика и ще има много пострадали и сериозни материални щети.

Захранван от топлите океански води, ураганът почти няма да губи от силата си, като в момента максималната скорост на ветровете му е над 270 километра в час.

радар във Флорида отчете скорост на вятъра в един от секторите на Дориан от над 240 мили в час (над 360 километра в час!)

Снимка: НОАА

Междувременно радар във Флорида отчете скорост на вятъра в един от секторите на Дориан от над 240 мили в час (над 360 километра в час!).

Според метеоролога Райън Мауи, Дориан има шанса да се присъедини към условната шеста категория (официалната класификация включва само 5 категории). Екстраполирайки съществуващата възприета официално категоризация от 5 към още една степен, Дориан ще се присъедини към броящите се на пръстите само на едната ръка 4 досегашни такива ураганни чудовища.

>>>В галерията можете да видите карти, прогнози, както и  няколко удивителни снимки,>>> направени от борда на изследователски самолет от ясното и безоблачно, измамно тихо око на урагана.

Това са Алън от 1980, Лейбър дей (кръстен така по понятни причини) от 1935, Гил (Гилбърт) 1988 и Уилма от 2005 година.

На границата за влизане в тази "елитна група" е и Андрю от 1992 година.

В следващите дни, с най-голяма вероятност, пътят на урагана ще премине плътно по тангента/допирателна по атлантическия бряг на САЩ. Преценката на моделите се различава само с няколко десетки километра относно близостта на въпросната траектория до брега, но именно тази разлика е много съществена и дефинира евентуалния брой на пострадалите, вследствие на различната сила на вятъра.

Още по-любопитна е бъдещата съдба на Дориан в средносрочен план. 

Според моделите, той ще се включи на север в умерената атлантическа циклонална долина, носейки огромна тропическа енергия и влага.

Въпреки че излизайки от тропическите води, ураганът ще се превърне в "обикновен" циклон на умерените ширини, според почти всички модели, той ще се запъти през Исландия и акваториите на Северно море към европейския континент. (виж галерията)

В следващите дни с интерес ще следим за вас развитието на обстановката.