Учени от университета във Франция в Марсилия измериха нивото на изотопния хлор-36 в различни точки в Антарктида. Това вещество е радиоактивно и появата му в ледниците се свързва ядрените опити, проведени в средата на 20 век.

Едва през 1963 г. е подписан документ, ограничаващ подобни тестове, но ехото от експлозиите от миналото се усеща и днес.

По време на ядрените опити в околната среда попадат радиоактивни изотопи, част от които бързо се разпадат, но има и доста устойчиви, например хлор-36, чиито показатели надвишават 100 пъти естествените нива.

Изследователите са анализирали снега в близост до руската арктическа станция Восход и ледения купол Талос. Данните показват, че в района на станцията се отделя радиоактивен хлор.

Глобалното повишаване на температурата води до топенето на ледниците. Като следствие от това радиоактивните изотопи, скрит под  снега, може да бъдат отделени в атмосферата и да се разпръснат по всички части на планетата.

Концентрацията на хлор-36 в посочените региони на Антарктика е десетки пъти по-висока, отколкото преди опитите.

В централните и южни части на Тихия океан преди забраната на ядрените опити са извършени десетки такива.

На 1 март 1954 г. на атола Бикини е взривена първата водородна бомба и най-силната бомба на САЩ, под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване.

Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливият дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям и намира отражение във филма от 1954 г. Годзила. Във филма американски ядрен опит събужда мутирало подводно чудовище, което напада Япония. (от Уикипедия).