Все още е възможно да се ограничи глобалното затопляне до 1,5C над прединдустриалните температури благодарение на рекордния ръст на технологиите за чиста енергия, съобщава Ройтерс.

Това се казва в актуализираната пътна карта на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за нулеви емисии, в която се посочва пътят за постигане на нулеви емисии през 2050 г., пише изданието.

Въпреки това се добавя, че според агенцията инвестициите в прехода към по-чиста енергия ще трябва да достигнат близо 4,5 млрд. долара годишно до 2030 г., в сравнение с разходите от 1,8 млрд. долара, очаквани през 2023 г.

Слънчевата енергия и електрическите автомобили "ще осигурят една трета от намаленията на емисиите в периода до 2030 г., докато иновациите разкриват нови възможности и намаляват разходите", казва Press Association.

Тя отбелязва, че в първоначалната пътна карта, публикувана в доклада за 2021 г., МАЕ определя технологиите, които все още не са на пазара, като осигуряващи 50 % от необходимите намаления на емисиите до 2050 г. В доклада обаче се казва, че този брой вече е намалял до 35%.

Информационният бюлетин продължава: "Действията, които [МАЕ] счита за необходими през това десетилетие, са утрояване на глобалния капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници, удвояване на годишния темп на подобряване на енергийната ефективност, рязко увеличаване на продажбите на електрически автомобили и термопомпи и намаляване на метана в енергийния сектор със 75%. Взети заедно, тези мерки биха могли да осигурят 80 % от необходимите намаления на емисиите до 2030 г." New York Times пише, че постигането на целите на МАЕ "ще изисква огромни промени".

Той продължава: "Тази година всички страни ще трябва да спрат да одобряват нови въглищни централи, освен тези, които са в процес на изграждане. До 2025 г. правителствата ще трябва до голяма степен да преустановят продажбата на нови печки на нафта и газ за отопление на сгради, като преминат към по-чисти електрически термопомпи.

До 2030 г. електрическите автомобили ще съставляват 65 % от новите продажби в световен мащаб, а количеството вятърна, слънчева и друга възобновяема енергия, инсталирана по света, ще се утрои спрямо сегашните нива." Financial Times добавя, че според МАЕ търсенето на изкопаеми горива ще трябва да намалее с една четвърт до края на това десетилетие.

Той продължава: "Последните прогнози на агенцията идват в момент на нарастващо напрежение с производителите на петрол преди преговорите на ООН за климата, които ще се проведат в ОАЕ след 10 седмици, като картелът ОПЕК обвинява МАЕ, че подклажда "нестабилност" и отблъсква инвеститорите от сектора.

Петролната и газовата индустрия също се опита да подкопае прогнозите на МАЕ, като засили реториката си миналата седмица по време на конференцията, която се провежда на всеки две години в Калгари."

The Guardian цитира изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол: "Въпреки мащаба на предизвикателствата се чувствам по-оптимистично, отколкото преди две години... Фотоволтаичните инсталации и продажбите на електромобили напълно съответстват на това, което казахме, че трябва да бъдат, за да сме на път да достигнем нулева нетна температура до 2050 г. и по този начин да останем в рамките на 1,5C. Инвестициите в чиста енергия през последните две години са се увеличили с невероятните 40 %." Еди казва, че новият път на МАЕ за нулево нетно потребление на енергия "означава прекратяване на експанзията на изкопаеми горива сега".

Асошиейтед прес съобщава: "Както богатите, така и развиващите се страни трябва рязко да подобрят целите си за нулево нетно потребление, заяви Международната агенция по енергетика във вторник, предупреждавайки, че рязкото увеличаване на чистата енергия е основната причина световните цели за климата да са все още постижими." Монтел съобщава: "Целта от 1,5C е постижима само с многотрилионни инвестиции - МАЕ." В какво сте се съмнявали и какво е променило мнението ви?