За първи път през 2022 г. вятърната и слънчевата енергия доставят повече електроенергия в ЕС, отколкото който и да е друг източник на енергия, показва нов анализ.

Според доклада на мозъчния тръст за климата Ember, през 2022 г. те заедно са осигурили рекордната една пета от електроенергията в ЕС - по-голям дял от газа и ядрената енергия.

Рекордните количества нови вятърни и слънчеви електроцентрали през 2022 г. помогнаха на Европа да преживее "тройна криза", породена от ограниченията в доставките на руски газ, спада във водоснабдяването, причинен от сушата, и неочакваните прекъсвания в ядрената енергетика, се казва в анализа.

Около 83% от спада във водната и ядрената енергия е бил покрит от вятъра и слънцето - и от намаляващото търсене на електроенергия. Останалата част бе покрита от въглищата, чийто ръст бе по-бавен от очакваното на фона на намаляването на доставките на изкопаеми горива от Русия.

Според заключенията производството на слънчева енергия в ЕС е нараснало с рекордните 24 % през 2022 г., което е помогнало да се избегнат разходи за газ в размер на 10 млрд. евро. Около 20 държави от ЕС, включително Нидерландия, Испания и Германия, са осигурили рекорден дял от своята енергия от слънчева енергия.

Очаква се ръстът на вятърната и слънчевата енергия да продължи и през тази година, докато производството на електроенергия от водни и ядрени централи вероятно ще се възстанови. В резултат на това производството на електроенергия от изкопаеми горива може да спадне с безпрецедентните 20 % през 2023 г. - два пъти повече от предишния рекорд, отбелязан през 2020 г., се посочва в анализа.

Вятърната и слънчевата енергия ще генерират рекордните 22,3 % от електроенергията в ЕС през 2022 г., като за първи път ще изпреварят ядрената енергия (21,9 %) и газта (19,9 %), сочи анализът и е показан на графиката по-долу.

Това се случва, след като през 2015 г. вятърната и слънчевата енергия изпревариха водната енергия, а през 2019 г. - въглищата.